БУДУЋИ ВЕТРОПАРК Струја на ветар за целу Кикинду

У Кикинди би следеће године требало да почне изградња ветропарка, који ће производити довољно струје за снабдевање читавог града, а реч је о инвестицији вредној 120 милиона евра.
e
Фото: pixabay.com

Та прва француска инвестиција у ветропаркове у Србији најављена је прошлог лета, када је приликом посете француског председинка Емануела Макрона потписан протокол о намерама за градњу ветроелектране у Кикинди, преноси „еКапија”.

За изградњу ће бити задужена заједничка фирма „Basaid Wind” д. о. о., регистрована у Београду.

– Ветроелектрана инсталисане снаге 85 мегавата имаће 15 ветротурбина – каже директорка фирме „IEL OIE Balkan Renewable Energy” Београд, која је с француском компанијом „Akuo Energy Central Europe” партнер на изградњи ветропарка „Башаид” у Кикинди Наташа Лазаревић.

Тренутно је на јавном увиду у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине захтев за одређивање обима и садржаја студије о процени утицаја на животну средину пројекта ветроелектране у Кикинди, који је поднела фирма „Basaid Wind”.

Наташа Лазаревић је рекла да очекују да до следеће године прикупе све потребне сагласности и дозволе и да започну реализацију пројекта.

Навела је да је ветропарк „Башаид” прва, али не и једина инвестиција француске компаније „IEL OIE Balkan Renewable Energy” у обновљиве изворе у Србији, будући да се већ две године паралелно ради и на пројекту геотермалне енергије, у којем је учествовао и светски енергетски лидер, француски ЕДФ.

Реч је о проналажењу потенцијалних локација у Србији за изградњу геотермалних електрана за производњу топлотне енергије за снабдевање система даљинског грејања и за потребе индустријских процеса.

Наташа Лазаревић је навела да је студија изводљивости за четири локације – Врање, Суботицу, Кикинду и Руму – завршена, као и да је рађена у партнерству с Покрајинским секретаријатом за енергетику, јер је већи део локација у Војводини. Казала је и да је Радна група за реализацију првих геотермалних електрана у Војводини, основана прошле јесени и састављена од представника локалне самоуправе, компаније „IEL OIE Balkan Renenwable Energy” и Покрајинског секретаријата дефинисала бизнис-модел и заокружила план инвестиције с техничког, финансијског и правног аспекта.

Следећи корак геотермалне електране

Следећи корак је израда пројеката за реализацију геотермалних електрана.

– Једну од локација ћемо одабрати као пилот-пројекат и очекујемо да изградња прве геотермалне електране стартује следеће године – рекла је Наташа Лазаревић.

Додала је да „Balkan Renewable Energy” испитује и потенцијале соларне енергије у Србији, те да очекује најављене измене Закона о енергетици које ће омогућити даљи развој пројеката везаних за обновљиву енергију.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести