Чадеж: Лајтлова изјава - признање за ПКС и мене лично

РИМ: Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, оцењује изјаву реизабраног председника Еврокомора Кристофа Лајтла да дигитализација остаје приоритет те највеће европске пословне асоцијације, као признање ПКС-у и њему лично за ангажовање у Одбору за дигитализацију Еврокома на чијем је челу.
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

Лајтл је поново изабран за председника Еврокомора, с мандатом на две године, на данашњем пленарном заседању Скупштине Еврокомора, одржаном у Риму у оквиру Трећег Економског форума ове организације, која окупља 46 националних и 1.700 регионалних и локалних комора са 20 милиона компанија чланица.

Он је том приликом, у обраћању, указао на пресудну улогу привредних комора у подршци компанијама да ојачају своју конкурентност, а говорећи о кључним задацима у наредном периоду, нагласио да дигитализација европске привреде коју води Марко Чадеж, председник ПКС, остаје један од кључних приоритета Еврокомора.

Подршка коју смо и овом приликом добили од председника Еврокомора, резултат је његовог дубоког разумевања потреба привреде, а за Привредну комору Србије и мене лично признање за досадашње ангажовање у Одбору за дигитализацију Еврокомора, изјавио је Чадеж, који учествује на Економском форуму у Риму, саопштено је из ПКС.

То је уједно и подстицај да заједно са другим коморама наставимо рад на креирању дигиталне коморе за ново доба и јединственог сета услуга - заједничких дигиталних алата Еврокомора, које ћемо ставити на располагање компанијама - чланицама из целе Европе, посебно малим и средњим предузећима како би се ефикасније дигитализовала и прилагодила брзим технолошким променама, рекао је Чадеж, који је и председник Одбора за дигитализацију Еврокомора.

У фокусу Еврокомора у наредном периоду биће и стварање услова за слободно и фер пословање на јединственом тржишту и отварање нових пословних могућности изван ЕУ, залагање за побољшање регулаторног оквира за мала и средња предузећа, унапређење вештина у функцији успешнијег бизниса, као и решавање изазова које доносе климатске промене и примена принципа циркуларне економије.

Лајтл је у обраћању Скупштини Еврокомора позвао и европске политичке лидере да заједно са коморама раде на спровођењу амбициозног плана постављеног после овогодишњих избора и помогну предузећима да те циљеве реализују.

Политичари дефинишу циљеве, али компаније их спроводе у пракси и за то им је потребна подршка Коморе, рекао је Лајтл.

За потпредседнике Еврокомора изабрани су Иан Талбот и Стефен Мулер, представници ирске и шведске коморе, и први пут Владимир Длоухи, председник Привредне коморе Чешке.

Кристоф Лајтл је за председника Еврокомора први пут изабран у јануару 2018, као дугогодишњи председник аустријске коморе, уз чију је менторску, експертску и финансијску подршку ПКС спровела реформу нашег коморског система и реализује кључне пројекте дуалног образовања и дигиталне трансформације привреде.

За лични допринос развоју српске економије, председник Србије Александар Вучић одликовао је Кристофа Лајтла Сретењским орденом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести