Дачић отворио национални штанд Србије на форуму СПИЕФ

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић свечано је прогласио отвореним национални штанд Србије на највећем економском форуму у овом делу света - СПИЕФ 2017, који се одржава у Санкт Петербургу од 1. до 3. јуна, под покровитељством руског председника Владимира Путина.
spief dacic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Тесно пријатељство наших народа и добре политичке односе желимо да претворимо у још боље економске односе. Годинама долазимо на СПИЕФ и сада нам је указана част већ тиме што смо почасни гост овогодишњег Форума, рекао је Дачић.

Директорка Развојне агенције Србије Тамара Јуринић, пожелела је свима добродошлицу у име РАС-а, поручивши да је Србији част што је добила прилику да представи привредне потенцијале Србије, а наступ је организовала са Привредном комором Србије.

Србија је једна од најповољнијих инвестиционих дестинација, а то доказују и резултати у виду 22 инвестициона уговора који ће у наредном периоду донети 236 милиона евра инвестиција и отворити 16.000 радних места. Сви резултати и успеси компанија у

Србији говоре о стабилном пословном амбијенту у Србији и великом раду на унапређењу пословне климе, рекла је она.


Кнежевић: Боримо се за инвеститоре

Борба за инвеститоре је оно чиме се Србија бави и што и ми овде желимо да урадимо, рекао је министар привреде Горан Кнежевић који је, сумирајући први дан Међународног економског форума СПИЕФ, рекао да је разговарано са неколико потенцијалних инвеститора и да су они заинтересовани.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Он је у изјави за Танјуг рекао да су вођени разговори са више потенцијалних инвеститора, нарочито руских, који су заинтересовани за сарадњу.

Они јесу заинтересовани и ми желимо да то буду виши нивои сарадње од заједничких фирми и заједничког улагања до наступања на трећим тржиштима. Мислим да ће из те визуре форум бити веома успешан за Србију и да ће сарадња бити још успешнија него до сада, објаснио је Кнежевић.

Како је нагласио, значај форума који се, како каже, види по броју земаља, али и по њиховим представницима. 

Форум је изузетно значајан, овде је 60 земаља и више од 6.000 учесника. По именима и земљама видимо колико је то значајно не само за ову регију и Србију, већ за цео свет. Превладавају глобални проблеми светске економије, а ми смо искористили прилику да у контексту тога у билатералним и свим осталим сусретима промовишемо Србију, рекао је Кнежевић.


Присутнима је приказан и кратак промо филм, који је сликовито показао шта Србија може да понуди инвеститорима.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Председник ПКС Марко Чадеж приметио је да је то што је Србија у павиљону у центру глобалних збивања и веома важно. 

Овај форум окупља привреднике из целог света, што је шанса за успостављање и проширење привредне сарадње, рекао је Чадеж.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поручио је да на овом штанду Србија представља достигнућа своје привреде, а енергетика коју представља НИС је важан део привреде.

Мислим да је НИС најбољи пример сарадње две земље, које је узајамно корисно. Гаспромњет је у Србији добио стратешког партнера, што нам је омогућило да заузмемо једно од водећих места у овом региону.     

Говорећи о форуму који је окупио око 6.000 учесника из целог света, директор Србијагаса Душан Бајатовић истакао је да је СПИЕФ један од најважнијих и најпризнатијих форума.  

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести