Девет чланица ЕУ позива на увођење пореза авио превозницима

БРИСЕЛ: Девет чланица ЕУ позвало је нову Европску комисију да на нивоу целе Уније уведе порез авио компанијама како би више плаћале за загађење околине и како би све чланице биле у истом положају.
avion let
Фото: pixabay.com

У писму упућеном новом комесару за животну околину Франсу Тимермансу, министри финансија Немачке, Француске, Холандије, Шведске и још пет држава позвали су да се уведе "неки облик пореза авио превозницима", не наводећи појединости.
 

Један од највећих заговорника је Немачка која је већ увела такав порез.

Немачки порез авиоиндустрији се већ доказао као добар и може бити модел у ЕУ за бољу заштиту климе, рекао је немачки министар финансија Олаф Шолц.

Европски министри кажу да је порез у оквиру којег "загађивач плаћа поштену цену коришћења авио превоза" нужан ради борбе против климатских промена.

Саобраћај је тренутно једини европски сектор који повећава испуштање гасова који доводе до ефекта стаклене баште.

У поређењу с осталим облицима транспорта, авиопревоз не плаћа довољно, пише у писму.

Порези на индустрије које загађују околину топ су тема међу земљама чланицама ЕУ у којој се одлуке у питањима попут опорезивања морају донети једногласно.

Нова Европска комисија поставила је као циљ смањење испуштања гасова који доводе до ефекта стаклене баште за најмање 50 посто до 2030.

Шведска је порез авиоиндустрији увела 2018., Холандија га планира 2020., а увођење пореза у јуну је најавила и Француска.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести