Домаћи туристи смањили пад промета и "спасили" летњу сезону

БЕОГРАД: Повећано интересовање домаћих туриста за летовање у земљи смањило је пад туристичког промета према дестинацијама у иностранству и практично су спасили летњу сезону, кажу у Туристичкој организацији Србије (ТОС).
zlatar4
Фото: Дневник (Г. Маленовић)

Број ноћења домаћих туриста у јулу у односу на исти месец прошле године мањи је за свега 3,2 одсто, у јуну је пад био 17 одсто и важно је да се вратило поверење наших грађана за путовање у земљи, рекла је Танјугу директорка ТОС-а Марија Лабовић.

Домаћи туристи су, на основу остварених ноћења, у јулу највише били заинтересовани за бањска и планинска места - Врњачку бању, Сокобању, Златибор, Тару, Копаоник, Дивчибаре, Стару Планину.

Људи су тражили боравак у природи у етноселима и то су дестинације које су заблежиле пораст у односу на реализована ноћења прошле године, објашњава Лабовићева.

У Србији је у јулу 2020. године, у односу на јул 2019. године, укупан број долазака туриста био мањи за 52 одсто, 42 одсто кад су ноћења у питању, имајући у виду да је долазак страних туриста драстично опао.

Лабовићева каже да је и тај пад у поређењу са другим европским земљама нешто мањи јер су многе бележиле пад од 70 одсто.

Број ноћења страних туриста и даље је на изузетно ниском нивоу, јер су епидемиолошка ситуација, као и услови за путовања подложни променама.

Наводи да још нема званичних података за август, али да подаци са терена показују да је попуњеност на туристичким дестинацијама у земљи још боља, и да се протеклог месеца тражила соба више.

У туристичкој организацији Врњачке бање кажу да је јул рекордан месец и да су забележили повећање броја гостију за 16 одсто.

Реализовано је 150.000 ноћења, односно 40.000 посета. Највише гостију имали су из Београда и места из Војводине.

У Туристичкој организацији у Сокобањи кажу да је посета током летњих месеци ове године за 20 одсто боља него у истом периоду лане.

Како кажу, у последње време све је више старијих људи и породица с мањом децом, који долазе из урбаних средина ради рекреације, одмора и боравка на чистом ваздуху.

У Сокобањи се посетиоци у просеку задржавају најдуже, у односу на друга места - шест дана (пет ноћења), кажу у Туристичкој организацији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести