ЕБРД и ЕУ: Нових 10 милиона евра кредита за фирме у Србији

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ЕУ проширују своју подршку за мала и средња предузећа у Србији новом кредитном линијом у износу од 10 милиона евра за јачање њихове конкурентности.

ЕБРД и ЕУ су навели да ће нова кредитна линија подржати предузећа током и након пандемије коронавируса.

Инвестиција ће, како је саопштено, помоћи малим и средњим предузећима у Србији да улажу у унапређивање своје опреме и процеса производње до ЕУ стандарда, посебно када је реч о квалитету и безбедности, заштити околине, као и здравља и безбедности радника.

Кредит је део ширег ЕБРД/ЕУ програма за унапређивање конкурентности малих и средњих предузећа широм Западног Балкана.

Док ЕБРД и њени финансијски партнери помажу привредницима да финансирају модерније процесе производње, ЕУ пружа средства за идентификовање најпогодније опреме и процеса, као и подстицајне исплате за успешно завршене пројекте.

У Србији се програм остварује у сарадњи са Министарством Привреде.

Директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи каже да је ЕБРД изузетно посвећен пружању подршке предузећима и економији у Србији током ових изазовних времена и да ће нов финансијски пакет изградити конкурентније компаније, донеће квалитетније производе на локално тржиште и отвориће нове прекограничне могућности трговине за локална мала и средња предузеца.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабризи рекао је да ЕУ донира српским малим и средњим предузећима до 15 одсто од укупног износа зајма.

"Покренута је нова кредитна линија од 10 милиона евра како би српска предузећа учинила отпорнијим и конкурентнијим на регионалном и глобалном тржишту", рекао је Фабрици.

Министар привреде Горан Кнежевић каже да је на предлог Министарства привреде, ЕУ из претприступних (ИПА) фондова одобрила додатних 10 милиона евра за Програм за подстицање конкурентности малих и средњих предузећа у Србији, који се већ реализује у региону.

"Веома нам је драго да, у новонасталој ситуацији изазваној пандемијом ковид 19, још једна финансијска институција приступа Програму, који ће охрабрити привреднике да наставе са инвестицијама у савремену опрему која је у складу са ЕУ стандардима и на тај нацин постану конкурентнији", рекао је Кнежевић.

Ова помоћ ће, напомиње, значити више новца за мала и средња предузеца, што ће допринети бољем животном стандарду грађана.

Председник Управног одбора Интеса Леасинг у Србији Дарко рекао је да је уверен да ће у склопу ове кредитне линије у вредности од 10 милиона евра, малим и средњим предузећима понудити олакшан приступ финансијским средствима за набавку грађевинске, пољопривредне и производне опреме и комерцијалних возила како би побољшали своју конкурентност.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести