Ефектива: Поступак против СББ-а због непоштене праксе

БЕОГРАД: Удружење банкарских клијената Ефектива покренуло је поступак за заштиту колективног интереса потрошача против компаније СББ Српске кабловске мреже, због, како је саопштено, непоштене пословне праксе.
sbb
Фото: Dnevnik.rs

У складу са члановима 145. до 147. Закона о заштити потрошача, као евидентирана организација за заштиту потрошача, покрећемо пред Министарством трговине, туризма и телекомуникација, поступак за заштиту колективних интереса потрошача против компаније СББ, која на територији Србије врши услугу дистрибуције кабловске телевизије, као и интерент и сигнала за фиксну телефонију, наводи се у саопштењу.

Из Ефективе наводе да се "поступак покреће због непоштене пословне праксе, која се огледа у чињеници да СББ користи електричну енергију корисника својих услуга, за функционисање и испоруку сигнала кабловске телевизије коју им наплаћује!".

Наиме, како се додаје, пре одређеног времена у медијима се појавила информација да компанија СББ прикључује уређаје за напајање водова на приватна електрична бројила потрошача, чиме обезбеђује функционисање система.

Потрошач, на чије бројило је прикључен уређај СББ-а, самим тим плаћа увећан рачун за струју, а притом плаћа и услугу коришћења кабловске ТВ, објашњавају из Ефективе.

Тим поводом, овом удрузењу се за помоћ обратило неколико десетина потрошача који сумњању да је исти случај и код њих, те су затражили помоћ и проверу.

С обзиром да не постоје техничке могућности за проверу истинитости ових сумњи, као и на чињеницу да је терет доказивања на страни трговца, донели смо одлуку по покретању овог поступка.

У саопштењу се наводи да на овај начин компанија СББ чини непоштену пословну праксу из члана 18. Закона о заштити потрошача (ЖП), јер потрошаче није обавестила о свим битним чињеницама које су потребне за доношење исправне економске одлуке.

На исти начин, компанија СББ чини и пропуштање којим се обмањују потрошачи из члана 20. став 1, тачке 1. и 2. ЖП, јер од потрошача скрива битне информације и обавештења, чиме их наводи на доношење погрешне економске одлуке на сопствену штету.

Уз овај Захтев за утврђење повреда наведених чланова ЖП, сагласно члановима 149. до 151, предлажемо надлежном органу да донесе привремену меру за отклањање неправилности и спречи даљи настанак штете за потрошаче, тако што ће обавезати компанију СББ да обустави испоруку рачуна док се наведене повреде не отклоне и док се не утврди висина евентуалне штете која је нанета потрошачима, као и број оштећених потрошача, након чега би иста, у неком даљем поступку, могла да се надокнади у новцу или компензује кроз пружање услуге, пише у саопштењу Ефективе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести