ЕПС: Лане откривено 6.500 крађа струје

БЕОГРАД: „Електропривреда Србије” је 2017. године успешно пословала и завршила у плусу између пет и шест милијарди динара, изјавио је в. д. директора Милорад Грчић.
struja elektricari
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Он је рекао новинарима да је то друга година заредом да ЕПС завршава пословну годину у плусу.

Циљ је ефикасно пословање, да тај плус буде стабилан и још увећан, поручио је Грчић.

Како је казао, када је дошао 2016. на место в. д. директора, план је био да се та година заврши у минусу од 3,5 милијарде динара, али је завршена у плусу од чак осам милијарди.

Рекао је и да је у 2017. откривено и процесурано око 6.500 крађа – нелегалних пркључака, крађа и слично, што је штета која се мери милионима евра, која се сада сукцесивно намирује.

Грчић подсећа на то да има готово 3,5 милиона корисника, тако да то, ипак, није велики проценат.

Како каже, у 2018. години биће настављена реорганизација ЕПС-а започета 2015, као и коропоративизација предузећа.

Грчић је поручио да ће од ЕПС-а бити направљена једна од најмодернијих и најпрофитабилнијих компанија у овом делу Европе.

ЕПС је у 2017. по успешности пословања у Југоисточној Европи напредовао с 19. места на седмо.

Грчић је рекао да је производња угља у „Колубари” и „Костолцу” у односу на 2016. годину повећана нешто више од четири одсто. Такође, навео је да је у 2017. наплата струје била већа за нешто испод пет одсто.


Могло је бити и горе

Грчић је нагласио да су резултати у прошлој години на крају били неочекивано добри, с обзиром на то да су први квартал обележиле веома ниске температуре у дугом периоду, веома мали водостај, због чега су хидроагрегати радили на минимуму.

После тога смо имали „малер” у Колубари, кренуло је клизиште, земља се одроњавала на линији раздвајања између копа и дела Вреоца, где је било неопходно урадити експропријацију, додао је он.

Грчић је рекао да су запослени у ЕПС-у успели великим радом да надокнаде све те губитке и „као што доликује озбиљној фирми која иде корак по корак напред, да заврше с производњом угља већом више од четири одсто”.

Сви смо били сигурни у то да ће производња угља на крају 2017. бити десет одсто мања, казао је в. д. директора.


Како је истакао, током новогодишњиг и божићних празника није било никаквих искључења нити проблема у производњи струје, као и да је систем био апслутно стабилан.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести