ЕПС остаје 100 одсто у власништву државе

БЕОГРАД: Планирана промена статуса ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво у власништву државе није никакав "корак ка приватизацији", кажу у Министарству рударства и енергетике и поручују да ЕПС остаје 100 одсто у власништву државе.
struja elektrana, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

У ресорном министарству кажу за Тан‌југ да је трансформација ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво у власништву државе одавно требало да буде урађена, јер више од 10 година не постоји законски основ да буде јавно предузеће.

"У питању је усклађивање правне форме ЈП ЕПС са законом. Да би се промена извршила неопходна је и процена вредности компаније", наводе из Министарства.

Додају да је, примера ради, све исто урађено и са ЕМС АД које је са блажим закашњењем, али на крају ипак поступило у складу са законом и већ годинама функционише као акционарско предузеће које је у потпуности у власништву државе.

То предузеће је 8. новембра 2016. године променило правну форму и постало нејавно акционарско друштво у потпуности у власништву Републике Србије.

"Дакле, промена статуса из јавног предузећа у акционарско друштво у власништву државе није никакав ''корак ка приватизацији". ЕПС остаје у 100 одсто власништву државе", поручују из Министарства.

Указују да то Министарство и влада нису били задовољни пословањем ЈП ЕПС, које нема никакве везе са његовом правном формом.

"Циљ Министарства и владе је да се у наредним годинама уради много тога на развоју овог предузећа које је кључно за енергетску безбедност земље", навели су из Министарства рударства и енергетике.

Nova.rs је објавила да држава тајно припрема продају ЕПС-а и да су дошли до низа незваничних и званицних информација о будућност тог предузећа, које говоре у корист тога да је приватизација неминовна и да би трансформација у акционарско друштво требало да буде завршена до почетка 2023. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести