ЕУ забрањује уграђене кварове у фрижидере, веш-машине...

Одбор Европског парламента за унутрашње тржиште и заштиту потрошача изгласао је Мишљење о кружној економији.
ves masina, pixabay
Фото: pixabay.com

Главни циљ је осигурати дуже трајање кућних апарата који се купују да би се смањило загађење и потрошачима омогућило да добију најбоље за свој новац, а суштина, и једна кључних одредница у том документу је забрана такозваних уграђених кварова у кућне апарате.

С обзиром на то да Србија увози велики део беле технике, која се и код нас неким чудом квари много брже него она које су куповали наши мајке и очеви, усвајање таквог прописа у ЕУ свакако ће уштедети доста новца и нашим домаћинствима.

Иначе, још 2013. Европски потрошачки центар објавио је извештај „Програмирана дотрајалост – продукт потрошачког друштва”, у којем се наводи низ примера који доказују да се производи беле технике или електронски уређаји намерно праве с краћим роком трајања да би их грађани чешће куповали.


Опрез на пијацама

Србија има и додатни проблем, а то је увоз половне беле технике. Фрижидери, машине за прање и сушење веша, усисивачи и све и свашта прерплавили су домаће пијаце, а, наравно, квалитет нико не може да гарантује.

Кућни апарати који су у ЕУ одслужили своје стижу у наше крајеве, често се продају наводно као нови и по ценама које су упола ниже од оних у радњама.


– Недавна немачка студија је показала да је кварење беле технике, попут машина за прање и фрижидера, последњих седам година порасло око пет одсто – рекла је једна од ауторки тог документа хрватска европарламентарка Биљана Борзан. – Процењују да је то удар по члану домаћинства око 110 евра месечно. То је посебно забрињавајуће ако узмемо обзир да модели кућних апарата које су купиле наше маме и баке још раде. Зато смо изгласали захтев за строгом забраном уграђених кварова.

Чланови Одбора за унутрашње тржиште су такође подржали право на поправку. Изгласали су да резервни делови морају бити доступни током очекиваног трајања уређаја по ценама које су разумне у односу на цену новог производа.

– Једна од најчешћих притужби грађана је немогућност поправке. Догађа се да су због малог пластичног дела приморани да купе нов уређај. Чак 80 одсто уређаја се квари због грешке која се лако могла решити у фази дизајна. Пре сте, на пример, могли сами заменити покварену батерију на мобилном, а сад сте присиљени на скупу поправку код специјализованих сервисера. Истраживања су показала да су такве праксе довеле до затварања великог броја радњи за поправке јер им произвођачи или онемогућавају упутства или набавку резервних делова – тврди Биљана Борзан.

„Додатни циљ овог мишљења је и ојачати тржиште коришћеном робом. Зато је предложено и увођење мерача коришћења уређаја”, наводи се у саопштењу.

– Данашњи кућни апарати имају толико електронике у себи да увођење мерача коришћења није превелик захтев. Наиме, није исто кад самац користи машину за веш и кад је користи петочлана породица. Онај ко купује коришћени уређај тако би знао шта може од њега очекивати и повећало би се поверење у ту врсту робе. Систем у којем константно купујемо и бацамо је неодржив и ЕУ се обавезала на то да ће до 2050. постати први климатски неутралан цонтинент – каже Биљана Борзан.

Мишљење је усвојено с 37 гласова за, четири против и четири уздржана.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести