Европски увоз руског ЛНГ-а порастао 40 посто

ЊУЈОРК: Европска унија је ове године смањила зависност од руских енергената забраном увоза угља и планираним ембаргом на нафту, али увоз једног руског горива цвета и мало је вероватно да ће се ускоро суочити са бојкотом ЕУ.
gasovod
Фото: pixabay.com

Европски увоз течног природног гаса (ЛНГ) из Русије порастао је за око 40 посто за годину дана, јер купци настоје да надокнаде све мањи проток руског природног гаса цевоводима, пише "Блумберг".

То је горка пилула за многе у 27-чланом блоку, који је увео тешке санкције Кремљу како би га лишио прихода за финансирање рата у Украјини, напомиње њујоршка агенција. 

ЕУ је потрошила рекордних 12,5 милијарди евра (13 милијарди долара) на увоз руског ЛНГ-а од јануара до септембра 2022, што је пет пута више него годину дана раније.

Растућа потражња из земаља као што су Француска и Белгија помогла је да Русија ове године постане други највећи снабдевач  северозападне Европе ЛНГ-ом. Мада је по количини испорука Русија далеко иза САД-а, претекла је Катар, показују подаци о праћењу бродова и лучког саобраћаја.

Пре напада на Украјину у фебруару ове године, гас из Русије био је највећи европски извор горива. Пошто је од тада Кремљ смањио  испоруке, регион је приморан да повећа набавке ЛНГ-а из Русије и целог света, како би имао струју и попунио резерве гаса за зиму.

Од европских земаља, само су Велика Британија и балтичке државе престале да купују руски ЛНГ. Насупрот томе, руску нафту у великој мери избегавају купци широм ЕУ, а нафтни ембарго Брисела требало би да ступи на снагу 5. децембра, наводи "Блумберг".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести