„Из ВЕТРА добијамо тек ТРИ одсто електричне енергије”

АЛИБУНАР: Министарка рударства и енергетике  Дубравка Ђедовић изјавила је данас на свечаности, коју је Удружење обновљиви извори енергије Србије организовало у ветропарку "Елицио" у Алибунару поводом Светског дана ветра, да је неопходно да се паметно искористе сви природни потенцијали којима се располаже, међу којима је и ветар, да бисмо били успешни у енергетској транзицији.
vetar
Фото: pixabay.com

Ђедовићева је нагласила да студије показују да је израчуната снага ветра у најветровитијем подручју Србије упоредива са европском, али да тренутно из ветра добијамо тек три одсто електричне енергије.

"Ипак, недавно смо оборили мали рекорд. Први пут смо били међу првих 10  земља у Европи са 11 одсто удела производње из ветра на дневном нивоу у националном миксу, захваљујући раду осам ветроелектрана у Србији капацитета 400 МW у које је уложено 730 милиона евра", рекла је министарка.

Она је подсетила да су Влада Србије и Министарство рударства и енергетике покренули аукције за доделу тржишних премија за ОИЕ, које ће за резултат имати 450 нових зелених мегавата, а у наредне три године 1.300 МW, који ће унапредити енергетску сигурност и смањити негативне утицаје енергетике на животну средину, саопштило је министарство.

Верујемо да ће аукције бити покретач новог великог инвестиционог циклуса, оптимизам заснивамо на чињеници да има више од 1.000 МW спремних пројеката ветроелектрана, а аукцијама ћемо подстаћи прилив директних страних инвестиција, раст БДП-а, развој грађевинске индустрије, уз потенцијално смањење трошкова електричне енергије и сигурније снабдевање наше привреде и грађана, рекла је министарка.

"И не само то, процена је да ће успешном реализацијом аукција, Електропривреда Србије приходовати више од три милиона евра на годишњем нивоу, узимајући у обзир релевантне тржишне цене", поручила је Ђедовићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести