Компанија Хуавеj и ФТН у Новом Саду потписали споразум о сарадњи

НОВИ САД: Компанија Huawei Technologies, у циљу подршке младим талентима да развију своје потенцијале у ИЦТ области, потписала је споразум о сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду.
h
Фото: Stefan Tomašević

Поред тога, потписани су и споразуми о сарадњи са техничким факултетом из Чачка и Криминалистичко-полицијским универзитетом.

Компанија Хуавеј донирала је и Електротехничком факултету у Београду нову савремену бежичну технологију у вредности од готово 100 хиљада евра, док је Електронски факултет у Нишу добио нову техничку опрему чија вредност износи више од 70 хиљада евра.

Директор компаније Хуавеј у Србији, Чен Чен, уручио је донације и потписао споразуме о сарадњи у присуству првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића и истакао да је Хуавеј посвећен улагању у образовање и развијању младих талената у области информационо-комуникационих технологија.

Пандемија је отежала рад свих образовних установа у Србији и суочила како професоре, тако и студенте, са новим изазовима онлине наставе. Верујемо да ће ове донације у виду техничке опреме и бежичне технологије олакшати њихов рад у наредном периоду. Поносни смо и на потписане споразуме о сарадњи који ће допринети размени знања стручњака из области вештачке технологије, али и омогућити реализовање нових сјајних пројеката који су пред нама. Надамо се да ћемо на овај начин побољшати дигиталне вештине младих и подстаћи их да пронађу страст према науци и спремност да је истражују. Компанија Хуавеј усмерена је на неговање ИЦТ талената, а све у циљу да ојачамо разумевање и интересовање за ову индустрију и да на тај начин младе охрабримо да постану део дигиталног света, истакао је Чен Чен и додао да је образовање, које је данас уско повезано са коришћењем најмодернијих технологија, најважнији ресурс за будућност.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић, истакао је значај потписаних споразума о сарадњи и уговора о донацији.

Пре свега, желим да изразим задовољство што су данас потписани овако важни споразуми који ће унапредити систем високог образовања у Србији. Захваљујући овој донацији компаније Huawei Technologies, која ће дати вредну опрему Електротехничком факултету у Београду и Електронском факултету у Нишу, студенти ће моћи да унапреде квалитет учења, а професори ће имати боље услове за рад. Такође, веома су важни и споразуми који ће допринети размени знања и унапредити рад на заједничким пројектима, кроз побољшање дигиталних компетенција младих.

Заједнички циљ свих нас је да улажемо у побољшање квалитета високог образовања, како би студенти након завршетка студија били спремнији за тржиште рада. Захвални смо компанији Хуавеј која је као друштвено одговорна компанија препознала потребе ових факултета и одлучила да донира ову вредну опрему. Повезивање и сарадња науке и образовања са привредом су од изузетног значаја, истакао је Ружић.

Проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду подсетио је на важност потписаног споразума.

У име Факултета техничких наука изражавам велико задовољство јер је потписан споразум између нас и компаније Хуавеј. Наш факултет је пионир у свету у стварању симбиозе наставе, науке и сарадње са привредом. Баш због тога, свесни смо колико је ова сарадња важна. Компанија Хуавеј препознала је потенцијал нашег факултета - имамо кадрове, стварамо највећи број инжењера из ИТ струке и вештачке интелигенције, рекао је професор Дорословачки.

Фото: Stefan Tomašević

У свом досадашњем раду, компанија Хуавеј континуирано је посвећена улагању у образовање и развијању младих талената у области информационо-комуникационих технологија кроз разне пројекте, попут "1.000 снова" и "Seeds for the future". Основни циљ је унапређење дигиталних вештина младих како би постали део савремног дигиталног окружења, али и изградња екосистема информационо-комуникационих технологија уз подршку и сарадњу са свим заинтересованим странама. Пројекти имају за циљ да обезбеде дугорочну и одрживу платформу за младе у региону и подстакну их да раде на ИЦТ сектору, помажући својим земљама да граде интелигентно друштво у региону.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести