Корона ископала рупу у светском БДП од 28 билиона долара

ВАШИНГТОН: Овогодишњи подаци о глобалном производу подсећаће на Велику депресију из 1930-их, сматра Међународни монетарни фонд (ММФ), који је упозорио на заједничкој годишњој конференцији са Светском банком ове недеље, да је свет у опасности од великог пада улагања, трговине и броја радних места.
korona  pix
Фото: Pixabay.com

Економски експерт ММФ-а, Гита Гопинат, рекла је на конференцији да се „процењује да ће кумулативни губитак производње, у односу на путању пројектовану пут пре пандемије, порасти са 11 билиона долара у периоду 2020/21. године на 28 билиона долара током 2020/25. године, што представља озбиљну препреку за побољшање просечног животног стандарда у свим групама земаља“.

ММФ је похвалио централне банке широм света због стимулативних програма који су ублажили негативан утицај ковида 19 на светску економију, али је упозорио да би прерано укидање тих пакета подршке могло да се покаже погубним по напоре за привредни опоравак.

Гопинат је навела, како преноси РТ, да је значајна глобална фискална подршка од близу 12 билиона долара, уз обимно снижавање камата, убризгавање ликвидности и куповину дужничких хартија од стране централних банака, помогло да се сачувају животи и обезбеде потрепштине за живот и спречи финансијска катастрофа“.

Она је препоручила да се „у мери у којој је то могуће, политике морају агресивно усредсредити на ограничавање хроничне економске штете од ове кризе“.

Према ММФ-у, већина економија ће трпети трајну штету у погледу потенцијала снабдевања, као резултат ожиљака од дубоке рецесије ове године.

Светска банка је упозорила да би до 20 милиона људи у свету могло да буде гурнуто у екстремно сиромаштво до 2021. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести