Мађарска, ипак, наставила да добија гас преко Украјине

БУДИМПЕШТА: Мађарска добија гас из Украјине и данас, саопштио је оператор мађарског гасовода ФГСЗ, али је одбио да именује трговинску компанију која испоручује гас, јавља Ројтерс.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

Руски Гаспром, према дугорочном споразуму са Будимпештом о снабдевању гасом који је ступио на снагу у петак, сада испоручује гас Мађарско преко Србије и Аустрије уместо преко Украјине.

ФГСЗ је потврдио Ројтерсу да је 1. октобра на цевоводу у Србији пуштен у рад нови интерконектор.

"Ако неко (трговинско) предузеће прима гас преко Украјине, оно може да настави да користи гасовод који иде преко Украјине, а тренутни подаци о испорукама показују да из Украјине данас стиже слична количина гаса као преко новог гасовода из Србије", навео је ФГСЗ у саопштењу.

Додаје такође да као оператор преносног система не може да открије идентитет трговинске фирме која је у то укључена.

Из ФГСЗ-а су навели да, поред Гаспрома, Мађарској гас испоручују десетине фирми преко различитих рута, од којих је једна и украјински гасовод.

Сергиј Макогон, шеф украјинског оператора за транзит гаса, написао је у посту на Фејсбуку да Гаспром није наставио транзит гаса преко Украјине за Мађарску.

"Тренутно постоји мали проток гаса из Украјине у Мађарску, али то није транзит, то је реекспорт гаса европских трговаца који залихе чувају у украјинским подземним складиштима", навео је он.

Одлука Гаспрома да транспортује гас Мађарској преко Србије и Аустрије, а не преко Украјине, лишава Кијев прихода од транзитних такси и такође онемогућава украјински реверзибилни узвоз гаса из Мађарске, што је та земља практиковала од 2015. као начин да не купује гас директно од Русије, наводи британска агенција.

Незадовољство због новог мађарског гасног споразума са Гаспромом прелило се у билатерални спор између Кијева и Будимпеште, чији су односи већ заоштрени поводом употребе мађарског језика у украјинским школама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести