Михајловић: И домаћинства могу да производе струју из обновљивих извора

Нови закон о обновљивим изворима енергије ствара услове да привреда, али и домаћинства могу да производе електричну енергију из обновљивих извора,каже министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Нови закон о обновљивим изворима енергије ствара услове да привреда, али и домаћинства могу да производе електричну енергију из обновљивих извора, да је користе, као и да је пласирају у мрежу, каже потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Уочи презентације и јавне расправе у ПКС о закону, као и о новом закону о енрегетској ефикасности и рационалној употреби енергије која би ускоро требало да буду у скупштинској процедури, Михајловић је новинарима рекла да је чињеница да расипамо електричну и топлотну енергију и трошимо четири пута више него просечно земље ЕУ.

Нагласила је два закона, такође, омогућавају да и те како смањимо потрошњу енергије по јединици производа и навела да је план да до 2050. најмање 50 одсто енергије у Србији буде произведено из обновљивих извора.

Михајловић каже да суштински тренутно имамо само четири одсто енергије произведене из биомасе, мини хидроелектрана и ветропаркова.

Напоменула је да ће два законска предлога омогућити да не “бацамо” практично годишњу производњу једне термоелектране само зато што се нисмо посветили енергетској ефикасности.

Новина је, каже, да ће потрошачи моћи да буду и произвођачи енергије из обновљивих извора тако ће што ће на своје зграде и куће постављати соларне панеле.

Све што не буду могли да потроше, како је објаснила, моћи ће да понуде на продају.

Михајловић је рекла да су нови прописи квалитетни, модерни и добри и да ће током јавне расправе бити саслушани кометари и грађана и привреде на предложена решења.

“Много слушамо о обновљивим изворима енергије. не видимо још увек праве резултате које желимо да остваримо”, каже Михајловић.

Велика новина је, наводи, успостављање аукција за обновљиве изворе енергије, јер се настоји да се у ту област уведе конкуренције.

Михајловић каже да се први пут доноси посебан закон о енергетској ефикасности, који предвиђа оснивање фонда за енергетску ефикасност и управе унутар министарства.

Навела је да постојећи фонд за енергетску ефикасност није велики и износи до 500 милиона динара, а да је план да у њему буде 15 милиона евра у првој години, а касније и више од тог износа.

Та средства су намењена за подизање енергетске ефикасности, почев од најобичнијих ствари као што су сређивање фасада, замена врата и прозора како би се спречило расипање енергије.

Саветник председника ПКС за енергетику Мирослав Лутовац рекао је да је намера да направимо бум када је реч о примени соларних панела и да ће нови зкаони омогућити да у томе свој интерес нађу и привреда и грађани.

Навео је да ће нови закон омогућити примену соларних панела где год је то могуће, те да ће микропроизводња бити импозантан генератор обновљивих извора.

Захвалио је министарки Михајловић што је са својим тимом у кратком року успела да припреми веома важне законе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести