Михајловић: Повећати удео рударства у БДП-у на 3,5 до 4 %

БЕОГРАД: Удео рударства у БДП је 1,9 одсто, а план је да у наредене три године износи 3,5 до четири одсто, рекла је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и навела да у развоју рудстава велики значај има Геолошки завод Србије.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Михајловићева је после састанка са представницима Геолошког завода Србије, новинарима рекла да је за развој рударства важно да Завод буде не само препознатљив, него да добије своје право место које заслужује.

“Имали смо један од најважнијих састанка од када је Министарство добило своје ново руководство, од краја октобра. Нема развоја рударства, нема напретка у том смислу уколико Завод не буде не само препознатљив, него не добије своје право место које заслужује”, каже Михајловићева.

Она је рекла и да нема повећања удела рударства у БДП-у уколико Завод не покаже сво своје знање са којим располажу и уколико Министарство и држава не стану иза Завода.

“Завод јесте буџетска институција, али сви заједно морамо да учинимо много више да кроз измене закона добије право место у области рударства”, навела је Михајловићева.

Прва и најважнија ствар, нагласила је министарка, јесте да се направе јасни критеријуми како се уопште данас у Србији и шта се у Србији ради по питању истражних права.

“У том смислу нам је улога Завода јако значајна и желимо да их видимо на свим важним, великим пројектима на којима држава ради како рударским и енергетским тако и у другим инафрструктурним, транспортним пројектима”, рекла је Михајловићева.

Без Завода, каже, није могуће функционисати и направити праве реузлтате и зато ће се, додаје, кроз закон учинити све да Завод буде јако препознатљив.

“Пуно је проблема у смислу финансија. Људи који раде у Заводу дају свој максимум, ми желимо да као држава помогнемо да тај максимум буде још бољи и квалитетнији него што је био до сада”, поручила је Михајловићева.

Повећање удела рударства у БДП-у није могуће без Завода, каже министарка и наводи да очекује наставак и много више заједничког рада на свим пројектима, те да ће Министарство подржати њихов рад.

“Сигурна сам да можемо да поправимо стварии и да Завод буде незаобилазна тачка за свакога ко жели да се бави било каквом врстом послова у области рударства", рекла је Михајловићева.

Директор Геолошког завода Србије Драгоман Рабреновић захвалио је потпредседници Владе и њеном тиму на састанку, и истакао да је данас покренуто неколико важних питања, укључујући измене Закона о рударству и геолошким истраживањима и већу препознатљивост Геолошког завода Србије.

“Завод има капацитете, поготову из ранијих периода када је био моћна институција која је радила у више од 40 земаља Европе и Африке. И данас можемо много урадити да допринесемо развоју Србије”, навео је Рабреновић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести