Михајловић: Све спремно за ауто-пут од Прељине до Пожеге

ЛУЧАНИ: Све је спремно за почетак изградње аутопута од Прељине до Пожеге и радови би требало да почну у марту, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug sradovanovic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Михајловић је то рекла у Лучанима, где је са челницима Моравичког округа одржала састанак на тему инфраструктурних пројеката важних за тај крај и целу Србију, саопштило је то министарство. 

"Разговарали смо и о почетку изградње Моравског коридора, као и о инфраструктурним пројектима важним за ове локалне самоуправе. Конкретно, у Чачку завршавамо два пружна прелаза, у Милановцу ћемо радити пројектно-техничку документацију за обилазницу око града, а у Ивањици ћемо асфалтирати део пута ка Девићима", рекла је Михајловићева.

Она је додала и да је посебан састанак одржала са челницима Општине Лучани и новоименованим председником општине Миливојем Доловићем. 

"Разговарали смо о важним питањима за Лучане, пре свега о завршетку изградње стамбено-пословне зграде на улазу у општину, али и тражењу решења за црну тачку на искључењу са магистралног пута за Лучане. Очекујем да уз помоћ „Путева Србије“ нађемо сврсисходно решење, јер је оно сада небезбедно”, рекла је она. 

Миливоје Доловић захвалио је потпредседници Михајловић и Влади Србије на подршци и рекао да су данас одржана два успешна састанка, на којима је било речи о свим важним пројектима за овај крај Србије. 

"Општина Лучани је у потпуности на располагању „Путевима Србије“ као инвеститору пројекта изградње ауто-пута од Прељине до Пожеге, завршавамо све у року што се експропријације тиче. Причали смо и о улагањима и помоћи Министарства у општинске путеве првог и другог реда. Само прошле године уложено је 150 милиона динара, а ове ће бити уложено 300 милиона. Такође, Министарство ће нам пружити подршку и када су у питању грађевинске дозволе за водоводну и канализациону мрежу у Лучанима и Гучи", рекао је Доловић. 

Данашњем састанку са челницима Моравичког округа присуствовали су Слободан Јоловић, начелник округа, Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац, Зоран Лазовић, председник Општине Ивањица, Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“, Мирољуб Јевтић, директор "Инфраструктура железница", начелници општинских управа, као и државни секретари и помоћници министарке.

Најкритичније на деоници Уб-Лајковац

Најкритичнија тачка на Коридору 11 од Обреновца до Љига је на деоници Уб-Лајковац, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и додала да та деоница мора да се ради из почетка у дужини од 2,5 км. 

Нисам задовољна динамиком којом „Енергопројект“ изводи радове, морају брже да раде, истакла је Михајловић у Лучанима.

Упитана да прокоментарише кашњења на Коридору 11 од Обреновца до Љига, Михајловићева је истакла да је деоница Обреновац-Уб готово спремна, да се на деоници Лајковац-Љиг ради још само на тунелу Бранчићи, док је најкритичнија тачка деоница од Уба до Лајковца.

Као што вам је познато, Министарство које водим поднело је кривичне пријаве против одговорних за ову деоницу, један део посла је сада на полицији, а други део на нама и ми смо принуђени да из почетка градимо 2,5 км на овом делу ауто-пута где су се појавиле озбиљне пукотине због употребе лоших материјала и лоше градње, рекла је министарка.

Додала је да очекује да до маја ове године у саобраћај буду пуштена 102 км ауто-пута од Обреновца до Прељине.

Говорећи о Моравском коридору, Михајловић је казала да је потписан комерцијални уговор и то не само с Bechtelom, већ и с представницима UK Finance.

Очекујемо да за месец два имамо припремљен предлог Моравског коридора, учествоваће и буџет Србије с око 100 милиона евра и то нам даје могућност да можемо да почнемо радове у трећем кварталу ове године, будући да од три деонице, за две имамо спремну комплетну пројектно-техничку документацију, казала је Михајловић.

Додала је да се још увек разговара о томе да ли ће инвеститор бити Путеви Србије или Коридори.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести