Михајловић: Зелена агенда значи развој, не ограничење

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је зелена агенда опредељење света, а пре свега Србије, и изразила очекивање да ће наша земља до 2040. године користити минимум 40 одсто енергије из обновљивих извора.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Говорећи на годишњој и изборној Скупштини НАЛЕД-а, Михајловић је позвала све организације да постану партнер Влади Србије у остваривању зелене агенде и поручила да зелена агенда значи развој, а не ограничење.

"Ова година је прекретница у целом свету, јер се поставља питање где ће ићи економија, да ли ће ићи ка зеленој агенда, зеленој економији, декарбонизацији, како ће то утицати на конкурентност наших производа, али и шта можемо да урадимо да оставимо будућим генерацијама здравију животну средину", рекла је Михајловић.

Истиче да уколико Влада Србије и све остале организације и цивилна друштва не буду заједно сарађивале, да ће се идеја о зеленој агенди тешко остварити.

"Онда ће можда победити они који су за то да зауставимо развој или оних који мисле да је заштита животне средине нешто што је поред нас и о чему не треба да водимо рачуна. Сигурна сам да када смо заједно и када имамо јасну енергетску политику и када свако од нас зна шта може да учини у својој компанији и локалној самоуправи за боље сутра, да ћемо те резултате направити", навела је Михајловић.

Министарка истиче да Влада Србије интензивно ради на новим законима који ће омогућити енергетску транзицију и додаје да је то пут који неће бит лак и који ће подразмевати доношење озбиљних одлука.

"То значи да ћемо на тај начин подизати нашу конкурентност, енергетску ефикасност, конкурентност производа и да све што производимо можемо да се похвалимо да то радимо тако што користимо обновљиве изворе енергије", рекла је Михајловић.

Позвала је НАЛЕД и остале организације да се још више у будућности заједно са Владом Србије баве реформама које чине будућност, а то су, наводи, пре свега, здравље и заштита животне средине, дигитализација, родна равноправност.

"Желимо да повежемо заштиту животне средине са родном равноправношћу, јер се неретко каже да доминација над женама представља и доминацију над природом. Хајде да склонимо те доминације и да будемо равноправни и да имамо успешну економију", закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести