ММФ: Рат у Украјини „најважнији негативни фактор“ за светску економију

ЊУЈОРК: Рат у Украјини је „један од најважнијих негативних фактора“ за светску економију у овој годни, а највероватније и у 2023, сматра генерална директорака Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.
Kristalina Georgijeva nova direktorka MMF  Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Фото: Кристалина Георгијева нова директорка ММФ  Фото: AP Photo/Jose Luis Magana

„Све што повећава стрепњу, наравно, штети изгледима раста, подмирењу потреба и тежњама људи у свим деловима света", рекла је Георгијева у интервјуу за ЦНБЦ на маргинама састанка Групе 20 на Балију.

Већина чланица Групе 20 (Г20) осудила је руску агресију на Украјину у завршној декларације са самита у Индонезији који је окончан у среду.

Георгијева је изразила задовољство што су у фокусу самита били „врло ургентни проблеми“ попут глобалне инфлације, растућих трошкова живота, прехрамбене и енергетске сигурности.

„Врло сам пажљиво слушала сва излагања, и охрабрује то да су теме биле проблеми на које се фокусирамо, као што и морамо”, рекла је она.

ММФ је раније упозорио на опасност од фрагментације глобалне економије као резултат руско-украјинског рата и смањио прогнозе раста за 2023. на 2,7 одсто, што представља успоравање у односу на очекивани раст од 3,2 посто у овој години.

То је најслабија пројекција раста од 2001, изузев оне током глобалне финансијске кризе и акутне фазе пандемије ковид-19, навео је ММФ у свом октобарском извештају.

„Већ уочавамо неке знаке фрагментације, који потичу из оправданог страха за сигурност снабдевања. Видели смо да се због ковида, због рата у Украјини, ланци снабдевања прекидају, што штети расту на домаћем и међународном плану.”, навела је Герогијева.

Она је додала да ће, ако свет изабере да крене путем поделе у „блокове“, платити високу цену.

„А та цена би била посебно висока за отворене економије, и шире - за свет у развоју. Ако желимо да не изгубимо негде између 1,4 билиона до можда 3,4 билиона долара годишње - само замислите шта можемо да урадимо с тим новцем - онда би требало веома пажљиво да проценимо последице таквих радњи и да будемо мудри да спречимо месечарски ход у свет који је сиромашнији и мање безбедан", упозорила је Георгиева.

ММФ у прошломесечном извештају навео да би Азија и Пацифик, на пример, могли да изгубе више од 3,0 посто бруто домаћег производу ако се прекине трговина у секторима погођеним америчким санкцијама на испоруку чипова Кини и ако се нецаринске баријере у другим областима подигну на „ниво из доба хладног рата“, подсећа ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести