ММФ спреман да подржи земље са билион долара против короне

ВАШИНГТОН: Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева објавила је данас да је Фонд спреман да мобилише свој кредитни капацитет од 1.000 милијарди долара да би помогао 189 земаља чланица у борби против пандемије коронавируса.
w
Фото: Pixabay.com

Гергијева је у поруци објављеној на званичној веб страници ММФ-а, навела да се Фонду обратило додатних око 20 земаља које су заинтересоване за програме финансирања и којима ће глобални зајмодавац позабавити наредних дана, преноси Ројтерс.

Она је позвала државе да предузму додатне фискалне стимулативне мере и да остану у тесној комуникацији како би спречиле да коронавирус нанесе дугорочну економску штету.

"С обзиром на то да се вирус шири, потреба за координираним и синхронизованим глобалним фискалним подстицајима је из сата у сат све већа", поручила је Георгијева.

Шефица ММФ-а је наговестила да ће можда бити потребна координисана фискална акција на нивоу какав је био за време финансијске кризе 2008-2009.

Прецизирала је да су само у 2009. години, земље Г20 за подстицаје издвојиле око 2,0 одсто свог БДП-а, или око 900 милијарди америчких долара у данашњој противвредности, "тако да има још доста посла да се уради".

Што се тиче монетарне политике, Георгијева је навела да централне банке "треба да наставе да подржавају тражњу и да јачају поверење ублажавањем финансијских услова и обезбеђујући прилив кредита у реалну економију", помињући у том контексту као пример ванредну акцију Федералних резерви у недељу.

Она је поздравила отварање доларских своп аранжмана између главних централних банака и додала да ће у предстојећем периоду можда бити потребно да се такве своп линије прошире и на тржишта земаља у успону.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести