На Дунаву и Сави биће девет марина

Агенција за управљање лукама објавила је мапу лука и пристаништа-путничка, за посебне намене и за сопствене потребе.
е
Фото: Dnevnik.rs

Луке имамо у  Сенти, Апатину, Богојеву, Бачкој Паланци, Беочину, Сремској Митровици, Панчеву, Шапцу и Прахову. Луке се налазе  и у  Новом Саду , Београду  и Смедереву а ту су и међународна путничка пристаништа.

На карти пристаништаКовин је означен као  пристаниште  за посебне намене, Барич и Костолац као пристаништа за сопствене потребе, а Велико Градиште (РАМ)  Доњи Милановац, Кањижа и Земун као  међународна путничка пристаништа.

У Сремским Карловцима је  пристаниште за посебне намене  и лучко подрчје  међународног путничког пристаништа.

Голубац су  међународно путничко  пристаниште , пристаниште за сопствене потребе  и марина. У Кладову је и марина и међународно путничко пристаниште

Агенција за управљање лукама  је за “Дневник” издвојила да је у току израда Студије оправданости са идејним пројектом  за проширење капацитета луке у Сремској Митровици и изградњу темринала за расуте терете у Крњачи.

-Када је реч о улагањима у међународна путничка пристаништу  отпочети су пројекти изградње пристаништа у Сремској Митровици и Костолцу. У Сремској Митровици предвиђена је изградња понтона  са приступним мостом а у Костолцу постављање шипова комунално опремање и довођење  плутајућег објекта у употребно стање. План Агенције за управљање лукама је да у другој половини године пусти у рад међународно путничко пристаниште у Земуну и Костолцу како би били спремни за дочек првих крузера. До 2023. године план је инфраструктурно опремање  преосталих  пристаништа на Дунаву и Сави – речено је “Дневнику”.

За сада имамо две марине у Кладову и Голубцу, које је, на иницијативу Агенције, прогласила Влада Србије. У Агенцији за управљање лукама кажу  да се очекује да до краја године буде  завршена  мрежа марина на Дунаву и Сави. Студија развоја микролокацијја мрежа  марина на ове две реке почела је  да се ради прошле године и  треба да одреди девет микролокација, пет на Дунаву, једну на Сави и три у Граду Београду. -  Имајући у воду да су марине важни инфрастуктурни наутички  објекти у Студији ће бити детаљно анализиране потенцијалне локације за изградњу и развој марина . Приликом одабира локације у обзир ће се узети природни параметри, урбанистичко - планска регулатива, пловидбени услови  и најзначајније културно - историјске знаменитости које могу привући наутичаре.

“Виминацијум” оператер пристаништа у Костолцу

Агенција за управљање лукама потписала је уговор  о обављању лучке делатносаит са Археолошким парком “Виминацијум” чиме овај парк постаје оператер на Међународном путничком пристаништу у Костолцу ,које треба да буде пуштено у рад до краја године. Уговор је потписан на десет година  и предвиђа улагања оператера у одржавање лучке  инфрастурктуре и приступног пловног пута .

З. Делић

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести