Нафтни гигант Арамко највреднија компанија на свету

Даран: Иницијална јавна понуда саудијског државног нафтног дива Арамко биће највећа у историји.
a
Фото: Youtube Printscreen

Ипак, она ће бити знатно нижа од два билиона долара које је најављивао принц престолонаследник Мохамед бин Салман.

Арамко процењује свој ИПО на 32 ријала по деоници, саопштила је компанија, прикупивши 25,6 милијарди долара чиме је надмашио рекорд кинеског Алибабе из 2014. чија је вредност износила 25 милијарда долара, преноси Пословни дневник.

Арамко је тржишно процењен на 1,7 билиона долара, чиме је престигао Епл као највреднија компанија на свету. Ипак, излазак на саудијску берзу који се очекује касније овог месеца биће доста скромнији него што је то најављивао бин Салман.

Ова процена догађа се у време док се Организација извозница нафте (ОПЕК) припрема на резове у снабдевању нафтом како би се одржале цене. За то ће бити потребан договор са савезницима попут Русије.

Инострани инвеститори нису похрлили за деоницама Арамка због забринутости око климатских промена, политичког ризика и недостатка транспарентности, због чега су Саудијци одустали од амбиција да прикупе до 100 милијарди долара за 5 одсто удела.

Уместо тога Арамко ће се усредсредити на продају 1,5 одсто удела саудијским инвеститорима и богатим заливским државама. Саудијске банке понудиле су и јефтине кредите грађанима како би куповали деонице.

Ријад за сада не открива где и када ће Арамко изаћи на берзу у иностранству.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести