Нафтогас у 2020. планира транспорт 75 млрд кубика гаса у ЕУ

КИЈЕВ: Украјински Нафтогас очекује да ће 2020. године транспортовати 75 милијарди кубних метара руског гаса у Европу, због очекиваног кашњења реализације пројекта гасовода Северни ток 2, изјавио је главни извршни директор Нафтогаса, Андриј Кобољев.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

У украјинској влади се активно расправља о наставку куповине гаса из Русије, рекао је Кобољев новинарима у Кијеву, додајући да је транзитна накнада за руског произвођача, Гаспром, једва измењена у новом споразуму, преноси Ројтерс.

Гаспром и Нафтогас су потписали коначни петогодишњи споразум којим се гарантује да транзит руског гаса за Европу пролази кроз Украјину.

Споразум је потписан само 24 сата пре истека претходног уговора о транзиту руског гаса, након петодневних мукотрпних преговора две стране и после састанка украјинског председника Володимира Зеленског са руским председником Владимиром Путином раније овог месеца.

После пет дана непрекидних билатералних разговора у Бечу, коначна одлука је донета и постигнут је коначни споразум, саопштио је генерални директор Гаспрома Алексеј Милер.

Зеленски је изразио задовољство због постигнутог споразума, додајући да би договор са Русијом могао да буде продужен за додатних 10 година.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести