Најбогатије налазиште бакра код Бора истражују Канађани

БЕОГРАД: Канадска компанија „Невсун“ окончала је истражне геолошке радове у околини Бора, у рејону Чукару пеки и недвосмислено потврдила да је ресурс који су истраживали најбогатије налазиште бакра и злата на свету, пишу „Вечерње новости“.
ruda bakra
Фото: Tanjug (Wikipedia, ilustracija)

Према сазнањима тог листа, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара, у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматра се профитабилним, наводе „Новости“.

У Рударско-топионичарском басену „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације „Новости“ указују да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште Чикару пеки далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Према подацима листа „Новости“, постоји још најмање 20 истражних поља, који се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену „Николичево“, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Незваничне информације показују да би за активирање рудника у региону Чикару пеки требало инвестирати до пет милијарди долара.

План је да се већ крајем ове године почен са припремам, ада рудник постане функционалан 2021. године, наводе „Новости“.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести