Неће бити рестрикција струје, довољно енергената за зиму

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је данас да неће бити рестрикција струје, јер је држава много тога предузела како би обезбедила довољно енергената за зиму, али је упозорио да ових дана много трошимо и гаса и струје иако није толико хладно време.
struja elektrana, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Много трошимо и гаса и струје, јуче смо потрошили 11,74 милиона кубика гаса - много трошимо новца. Тако дневно потрошимо око 12,5 или 13 милиона евра за гас, а грађани врате кроз рачуне само три до четири милиона евра", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да се то ради иако је напољу топло и напоменуо да па пола грађана у становима држи отворене прозоре јер је у њима претопло.

"Шта их брига када држава плаћа гас, држава ће да нађе паре. Мислим и на људе у топланама, као и на власти на локалном нивоу", истакао је Вучић.

Каже да очекује велике проблеме током зиме, али не и рестрикције.

"Не правимо планове за рестрикције, јер нам велики посао завршавају гасне електране", рекао је Вучић и додао да мисли на панонске електране, ТЕ-ТО у Новом Саду, Панчеву и делимично у Зрењанину и Сремској Митровици.

Напоменуо је да сви термоблокови сада раде, осим што је искључен блок Б2 у Обреновцу који би требало да буде укључен за 36 сати.

Оба блока у Костолцу раде, електрана Морава ради перфектно, и даље нам поље Е у РБ Колубара није отворено како треба са три стране... , каже Вучић.

Додаје да је ипак, како је рекао, помало оптимиста и да ћемо прегурати зиму, јер је држава много тога предузела, прву, другу, трећу и четврту "линију одбране".

"Послао сам БИА да провери колико стварно има гаса у Банатском двору, проверио са мађарском службом такође, јер никоме ништа не верујем на реч", казао је Вучић.

Поручио је да се бори за нормалну и безбедну Србију, као земљу која ће имати изграђене, болнице, ауто-путеве, пруге...

"Борба, борба и борба за нормалну Србију, декриминализовану Србију и у којој ће родитељи моћи децу слободно да пуштају на улицу и знају да неће бити убистава по кафићима и ресторанима и да могу да рачунају на своју државу да ће увек да их заштити и земљу која ће даље да напредује, гради болнице, путеве, ауто-путеве, пруге. Србија ће 2025. завршити брзу пругу до Суботице и почетком 2026. идете у Будимпешту на ручак, за 2.40 минута од Београда до Будимпеште. Ускоро потписујемо са Европљанима и за брзу пругу Београд - Ниш. Ниш - Димитровград се завршава до краја 2024, а исто и Ниш - Брестовац", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести