Немачке фирме очекују да корона мере трају још 8,5 месеци

МИНХЕН: Немачке компаније очекују да ће мере ограничења у јавном животу, уведене због епидемије корона вируса, бити настављене још осам и по месеци, показује анкета института ИФО спроведена у јулу.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Пружаоци услуга предвиђају да ће ограничења трајати још 8,9 месеци, трговци очекују наставак рестрикицја још 8,6 месеци, грађевинци 8,2 месеца, а произвођачи 7,8 месеци, наводи ИФО у саопштењу достављеном Танјугу.

Најпесимистичније су процене компанија из сектора рекреације, које страхују да би период примене мера ограничења могао да буде још дужи - чак 13 месеци.

Испитаници из сфере уметничких делатности, као и ресторани и пружаоци услуга кетеринга очекују да ће мере трајати још 11 месеци, а сектор образовања и разних курсева у просеку предвиђа 10 месеци.

Немачка предузећа која се баве пружањем услуга смештаја прогнозирају да ће ограничења бити на снази још око 9,3 месеца, а сектор складиштења типује 8,3 месеца. У делатности поштанских и курирских услуге су знатно оптимистичнији, надају се нормализацији јавног живота у просеку за 6,6 месеци.

Произвођачи коже, кожне галантерије и обуће процењују да ће мере трајати још 11,2 месеца, у индустрији одеће предвиђају додатних 9,3 месеца, а произвођачи текстила девет месеци.

У хемијској индустрији су анкетирани у просеку проценили да ће ограничења потрајати још 8,2 месеца, у машинској 7,9 месеци, а произвођачи пића се надају краћем периоду од 6,4 месеца. Трговци на велико очекују да ће мере бити на снази још 8,4 месеца, а трговци на мало 8,8 месеци.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести