Немачкој потребно 400.000 имиграната годишње

БЕРЛИН: Председник Немачке агенције за запошљавање Детлеф Шеле упутио је хитан апел влади у Берлину у којем је упозорио да је тој земји због недостатка радне снаге потребно 400.000 имиграната годишње, што је много више него протеклих година.
radnici, radovi, pixabay
Фото: pixabay.com

"Као резултат демографског развоја, број потенцијално радно способног становништва у овој години ће се смањити за 150.000. Наредних година ће бити много драматичније“, поручио је Шеле за „Зидојче цајтунг".

Према његовим речима, Немачка би проблем могла да реши ако обучи неквалфиковану радну снагу и ако онима који раде скраћено радно време, а то у ствари не желе, дозволи да им радно време траје дуже, али пре свега ако доведе радну снагу из иностранства.

„Потребно нам је 400.000 имиграната годишње, дакле много више него протеклих година. Од неговатеља, преко инсталатера клима уређаја, до логистичара и факултетски образованих људи. Радне снаге ће недостајати у свим областима“, рекао је шеф Агенције за запошљавање, преноси Дојче веле.

Шеле последњих дана константно указује на лошу ситуацију у обучавању радне снаге.

„Многи који се обучавају и послодавци једноставно се не проналазе", каже Шеле.

Упозорава да се тај тренд све више погоршава, тако да је чак 31 одсто људи који су се пријавили за обуку до сада без радног места, док је истовремено, 40 процената места за обуку је непопуњено.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести