Немци и Хрвати траже медицинаре, шнајдере, собарице...

Немачкој недостаје 1,2 милион радника готово свих занимања и она се ових дана дала у потрагу за њима у многим државама Европе.
bolnica zdravstvo pixabay
Фото: pixabay.com

Национална служба за запошљавање Србије објављује на свом сајту огласе за немачке институције које ових дана највише траже медицинске раднице, односно неговатељице. Тако је објављен оглас о запошљавању десет радника на пословима квалификованог здравственог радника за рад у домовима за стара лица и особе с менталним поремећајима. Послодавац је „Sozialwerk Heuser” из Бад Ајблинга, који за медицинске сестре или техничаре који би радили тај посао обезбеђује трошкове превоза и бруто плату од 1.900 до 2.400 евра.

Реч је о радном односу на две године, с пробним радом у трајању од шест месеци. Постоји могућност продужења уговора о раду, а рад је у сменама. Оглас је отворен до 9. априла.

Послодавац из Бад Ајблинга за медицинске сестре или техничаре који би радили тај посао обезбеђује трошкове превоза и бруто плату од 1.900 до 2.400 евра

И друге европске државе, попут Чешке, Аустрије и Словачке, трагају за профилима радника који им недостају, па се на сајтовима могу наћи и понуде које ових дана стижу нашим агенцијама за запошљавање и НСЗ-у. Но, потрагу за радницима у Србији, по огласима објављеним на сајту НСЗ-а, исказује и Хрватска. Тренутно хрватска компанија „Боксмарк” Трновац Бартоловечки тражи више шивача, односно кројача, за шивење кожних навлака за унутрашњост аутомобила на индустријским шиваћим машинама. Послодавац тражи раднике са завршеном основном или средњом школом текстилног или кожарског усмерења, и најмање годину искуства. Плата се креће у нето износу од 413 до 693 евра месечно, а радници имају право и на новчани бон за Ускрс, накнаду за летњи годишњи одмор, накнаду за Божић и неке друге погодности. Газда обезбеђује трошкове смештаја у изнајмљеним приватним кућама или у хостелу за запослене. Оглас је отворен до 31. марта.


Ријечки услужни центар запошљава

НСЗ је објавио и оглас у којем „Ријечки услужни сервис”, Хрватска, у Србији тражи више помоћних радника у туризму – собарица за одржавање смештајних јединица. Радно место је у Поречу, Ровињу, Умагу, Новограду, а могу конкурисати сви, без обзира на степен образовања. Ради се током туристичке сезоне, а плата је 550 евра нето или 910 евра бруто, с тим што послодавац плаћа и смештај и два оброка дневно.


Ваља подсетити на то да и сама Србија има проблема с недостатком квалификованих шивача, односно кројача, али да су зараде запослених у текстилној и кожарској индустрији мање од оних које нуди хрватски газда. Статистички јесу мање, али се тренутно шивачима с искуством у многим компанијама у Србији нуди и до 500 евра месечно. Но, и поред тога, мањак кројача и шивача мучи читаву државу, како је то оценио секретар Удружења за текстил Привредне коморе Србије Милорад Васиљевић.

– Старији радници су отишли у пензију, а младе нисмо школовали – указао је Васиљевић. – Није било интересовања. Домаће фирме су пропале па су млади мислили да нема перспективе. Онда су дошли страни инвеститори који су запослили много људи. Сада радника нема ни у Војводини, Београду и другим местима. У 11 градова је покренут, у оквиру пројекта дуалног образовања, профил модни кројач. Потребно је, међутим, најмање три године да изађе школован кадар.

Тренутно само у Новом Пазару, произвођачима yинса и другим текстилцима који своје производе извозе на тржиште ЕУ и Русије, недостаје бар 1.000 радника, а због мањка запослених, није искоришћена ни половина расположивих капацитета компанија које су дошле у тај град.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести