Ненад Поповић отворио Сајам технике и техничких достигнућа

БЕОГРАД: Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа у Београду који ће у наредна три дана окупити више од 600 домаћих и страних директних и индиректних излагача и других учесника из више од 30 земаља.
n
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Навео је да је Србији потребна модерна дигитална индустрија заснована на платформи индустрији 4.0 као бисмо наставили да снажно економски напредујемо.
Такође је додао да су иновациона и дигитализована мала и средња предузећа кичма модерне економије.

Поповић је на београдском Сајму рекао да се појам индустрије 4.0 широко примењује у целом свету, али да посебну шансу за Србију види у развоју малих и средњих предузећа са напредном иновативном и дигиталном компонентом.

Указао је да су у Европи мала и средња предузећа носиоци чак 90 одсто укупног бизниса и да запошљавају чак две трећине укупно радно способног становништва и да су продуковала око 85 одсто нових радних места.

Истакао је да је Европска комисија кроз шири спектар политика изградила један конзистентан развојни оквир који је усмерен ка МСП и да ће и Србија следити и пратити тај правац.

Циљ је како је министар казао да се обезбеди стимулативни пословни амбијент, промовише предузетништво и развија предузетнички дух, оснажи приступ новим тржиштима, олакша приступ фондовима за подршку развоја МСП....

Министар је важним истакао јачање кооперантске индустрјске мреже а посебно њене иновационе компоненте и додао да је то један од главних изазова српске привреде у будућности.

Навео је да Влада Србије конккретним мерама, а посебно активностима које се спроводе кроз оквир Развојне агенције Србиије, ПКС, Фонда за иновациону делатност и техноошки развој чини велики напор да се ефективно делује на овај сегмент и ојача сектор производних малих и средњих предузећа.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести