НОВИ ОКРШАЈ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА Срби „заратили“ око ДВА огласа за ПОСАО Ево шта им је спорно (ФОТО)

Србија се последњих година суочава са мањком радне снаге у појединим занимањима из области угоститељства, транспорта и других делатности, због чега су огласи за ове послове константно и у великом броју актуелни.
obnova skole radovi
Фото: OŠ "Vuk Karadžić" iz Bačkog Dobrog Polja

Познато је и да све мање осмака уписује средње занатске школе, а све више одлази у ИТ смерове због чега занатлија готово да нема. Када се узме у обзир понуда и потражња тих радника уочљива је и разлика у зарадама.

Тако на пример плата водоинсталатера износи чак до 350.000 динара, док је с друге стране плата наставника, на пример, знатно нижа.

На друштвеној мрежи X покренула се полемика због два огласа за посао, а реч је о заради архитекте и столара. У огласу се наводи да се тражи архитекта пројектант чија је зарада од 70.000 до 100.000 динара, прва смена. У другом се пак наводи да се тражи монтажер столар чија би плата била од 100.000 до 125.000 динара са првом и другом сменом.

Плата архитекте 600-850€. Плата монтажера 850-1.050 €. Пишите ми обавезно у коментарима зашто столар треба да има већу плату, то волим, наводи се у објави испод које су се низали коментари.

Многи корисници су поменули управо разлог понуде и тражње радника.

Фото: Printscreen/ X

Све је више школованих а све мање занатлија. Биће само горе за људе са школом и само боље за занатлије... Просечан столар, молер или аутомеханицар данас зарађују пар хиљада евра са пола снаге - гласи један од коментара.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести