НСЗ: За пројекте самозапошљавања конкурс до 22. априла

БЕОГРАД: На конкурс за пројекте самозапошљавања грађани са евиденције незапослених могу до 22. априла да поднесу захтев, бизнис план и неопходну документацију, рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.
zoran martinovic nsz
Фото: Youtube Printscreen

Ове године можемо да укључимо у тај програм близу 4.000 људи, рекао је Мартиновић и додао да је поднето, засад, око 2.500 захтева.

Како је рекао за РТС, процедура није захтевна и новац који се добије је бесповратна помоћ за покретање неког посла.

Новац може неко назвати симболичним, неко подстицајним. Ове године дајемо од 200.000 до 240.000 динара. Мислим да је то макар довољно да се годину дана уплаћују порез и доприноси, довољно да се започне неки бизнис који не захтева велика улагања, рекао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да је на евиденцији незапослених 569.000 људи и да се тај број смањио за око осам одсто у односу на прошлу годину.

Директор НСЗ навео је да је та служба представила своје програме у свим локалним самоуправама, а да је највеће интересовање за отварање нових радних места, за шта се може добити од 150.000 до 300.000 динара.

Као новину навео је програм приправништва, који се од ове године спроводи у приватним компанијама.

Желимо да развијемо реални сектор и растеретимо јавни сектор. Ове године ћемо имати два модалитета - за лица са високом стручном спремом и са средњом стручном спремом, старости до 30 година, рекао је Мартиновић.

Постоје услови које морају да испуне будући запослени али и послодавци рекао је Мартиновић, додајући да очекује да се преко овог програма ангажује око 1.130 приправника.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести