Онлајн куповина и плаћање: Неопрезни лако буду преварени и покрадени

НОВИ САД: Плаћање и куповина онлајн у Србији је прошле године, током пандемије коронавируса значајно порасла, и у неким сегнемтима и више од 100 посто.
onlajn kupovina pixabay
Фото: pixabay.com

Све је више оних који све више плаћају онлајн, а та врста услуге присутна је за готово све - од трговине до путовања. Овакав начин плаћања доноси низ предности, али свакако и низ опасности, које се могу отклонити уколико се добро води рачуна о томе од кога, где и како се купује, односно плаћа - и на тај начин избећи преваре приликом плаћања на интернету, указују на платформи ErsteZnali.rs - програма који више од две године спроводи Ерсте Банка.

Сезона је годишњих одмора, а без обзира на то да ли се путује на домаће дестинације или ван граница наше земље, један од начина да се организација путовања олакша је да се ставке за које постоји та опција резервишу и плате онлајн - од куће.  За то су на располагању бројни сајтови и апликације за претрагу, резервацију и плаћање превоза и смештаја, а у само неколико кликова могу се добијити све важне информације. Према подацима агенција које се баве истраживањем тржишта и навика потрошача, број резервација које се обављају на тај начин расте из године у годину. Ове године достигао је 66 посто док се у 2025. години очекује да ће  проценат порасти на 72 посто. Извесно је, дакле, да ће се све више људи плаћати онлајн, али је неопходан и опрез јер је међу бројним сајтовима за организовање путовања, резервисање смештаја и куповину карата могуће је налетети и на оне које се служе преваром, односно не пружају услугу коју рекламирају већ им је циљ да украду податке или новац, а ове врсте превара постају све софистицираније.


Обратити пажњу на валуту којом се плаћа

Уколико се онлајн плаћање обавља у девизама на сајту или апликацији треба одабрати цене у валути у којој је и новац на девизном рачуну. Ако то није случај, конверзија валута често се одвија по неповољном курсу.

Треба проверити и да ли сајтови и апликације наплаћују провизију за плаћање одређеном картицом. Провизије се, такође, могу односити и на наплату услуге посредовања коју поједини сервиси обрачунавају, па зато није на одмет проверити цене транспорта или смештаја и директно на сајту компаније која пружа те услуге.


Како би се такве ситуације избегле постоје неке мере предострожности. Пре свега, потребно је обратити пажњу на изглед сајта који се користи за организовање путовања. Никада не треба куповати преко сајтова који на било који начин изгледају сумњиво – на пример, уколико је лого или назив сајта нешто другачији од уобичајеног Такође, саветује се и да се избегава коришћење сајтова на који се долази преко линка или претраге јер то може бити лажна страница - а циљ је крађа података. Безбедније је  укуцати званичну интернет страницу и директно преко ње обавити куповину. Додатна мера предострожности за све сајтове с којима купац нема претходно искуство је да се провере - преко опције Google Revienjs или сајта Trust Pilot. Потребно је и да се провери да ли адреса веб-странице на којој би требало да се плати почиње са „https”. Важно је и да се обрати пажња на симбол катанца поред веб адресе - уколико је означен црвеном бојом или ако претраживач избаци упозорење да сертификат није валидан, никако не треба уносити податке о платној картици. Опрез је, такође, препоручљив и када се инсталирају апликације - у Google Play продавници апликација у кратком периоду откривено је више од 400 малициозних (злонамерних) апликација. 

У највећем броју случајева за плаћање на ПОС терминалима, као и на интернету, истовремено се могу користити дебитне и кредитне картице. При томе, новац је безбедан на рачуну јер пре сваког онлине плаћања, путем СМС поруке, стиже једнократна лозинка. Сајтови на којима су ознаке "Mastercard secure Code" или "Verified by Visa" су у оквиру 3D-Secure сервиса, а потврда плаћања се одвија кроз неколико корака. Када се изабере роба или услуга на интернет сајту и одабере опција плаћања картицом, прво ће се отворити поље за унос података с платне картице. Након уноса потребних подаатка отвара се ново поље за унос додатне једнократне лозинке која ће бити послата СМС поруком на мобилни телефон, а након уноса једнократне лозинке потврђује се идентитет и завршава плаћање.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести