Отворена деоница аутопута од Прељине до Паковраће

ЧАЧАК: Премијерка Ана Брнабић истакла је да су путеви оно што спаја људе и подсетила да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност 3,8 милијарди евра.
1
Фото: Tanjug

У присуству председнице Владе и министра Томислава Момировића јуче је отворена за саобраћај деоница ауто-пута „Милош Велики” од Прељине код Чачка до Паковраћа, у дужини око 11,5 километара. Та траса је у саставу деонице ауто-пута Прељина–Пожега од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија „Чајна роуд енд бриy корпорејшн„. Ана Брнабић се провозала аутобусом новим ауто-путем и истакла да је ово велики дан за Србију, тим пре што се очекују мање гужве кроз Чачак, нарочито током летњих одмора и викендом, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Премијерка је присуствовала јучерашњем догађају уместо председника Србије Александра Вучића, који је отказао обавезе због смрти бивше супруге. Она се радницима и представницима фирме ЦРБЦ обратила на кинеском, и пренела им захвалност председника Александра Вучића.

- Хвала вам на свему. Мислим да је председник Вучић 12 пута посетио овај део. Жао ми је што он није могао да дође, али сигурна сам да ће доћи да вам се захвали. Да наставимо што јаче до Пожеге. Остало је још мало, важно је да завршимо што пре. Једна трећина целе трасе су тунели и мостови - рекла је Брнабић.

Фото: Tanjug

Нагласила је да се сада „приближавамо Пожеги на мање од 20 километара” и изразила наду да ће то бити  урађено до краја ове или у првом кварталу 2023. године. Додала је да је деоница Прељина–Пожега грађевински врло захтевна за извођаче, с обзиром на то да је трећина трасе у тунелима и мостовима. Напоменула је да су то све ствари које се нису радиле деценијама, а сада се реализују. На питање новинара како се то догодило да се стално померују рокови и за ауто-пут до Пожеге, рекла да је то зато што власт има много амбициозније рокове од оних предвиђених уговорима, као и да је на померање утицала пандемија, али и друге објективне ствари. Нагласила је да је за ауто-пут Прељина–Пожега рок у уговору до јула 2023. и да ће свакако та деоница бити отворена пре тога. Она додаје да држава има довољно новца за све велике пројекте, и да и поред свих радова које подстиче држава јавни дуг је константно под контролом.

- Можемо, радимо, и нема ту никаквих проблема. Чини ми се да би могли и више, али немамо довољно радника и грађевинске оперативе. Ми овакве ствари нисмо радили деценијама, и многе ствари поново учимо, наши инжењери дуго нису имали прилике да раде на овакјвим пројектима, пробијању тунела и грађењу мостова - каже Брнабић, додајући да ће у будућности све бити лакше.

Подсећа да су политичари до 2012. године оставили земљу са огромном стопом незапослености, затвореним фабрикама и дефицитом у буyету.

- Имали смо дуг који је стално растао, а народ ништа од тога није имао, ни путеве, ни школе, ништа нису имали. Сада имате потпуно другачију Србију. Земљу која смањује јавни дуг, а отвара нове путеве, школе и болнице. Имамо снаге и упркос пандемији. Тадашњи политичари су само крали, што видите и данас. Они имају паре да купују клубове премијер лиге - рекла је премијерка.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд–Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ. Компанија „Констракшн корпорејшн оф Чајна” почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца, која ће овај град да споји са ауто-путем „Милош Велики” и да измести теретни саобраћај из центра града. Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге. Планирано је да се на будућем ауто-путу ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

        С. Станковић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести