Половина радника у посредничким агенцијама остала без посла

БЕОГРАД: У посредничким агенцијама у туризму је због пандемије корона вируса од марта до данас без посла остало више од 50 одсто радника, а у наредном периоду се очекује још отпуштања, показала је анкета коју су Субагенти Србије обавили међу 160 посредничких агенција.
radnici.
Фото: pixabay.com

Субагенти, као неформална група малих туристичких агенција, у саопштењу наводи да је у 72,4 одсто случајева реч о породичном бизнису, што значи да су те породице остале без прихода.

У скоро три четвртине посредничких агенција власници су жене, па је међу онима који су остали без посла и прихода велики број управо жена, као веома осетљиве категорије на тржишту рада, наводе.

Указују да ће се без државне помоћи већина посредничких агенција угасити крајем године, када истекне други круг помоћи привреди и траже да им се обезбеде субвенције да би опстали до нормализације пословања, а њихови запослени добијали бар минималне приходе.

"Како бисмо и јавности и надлежнима илустровали ситуацију у којој се налазимо, данас ћемо на наше излоге залепити упозоравајуће траке које треба да укажу на крах једне привредне гране", наводе у саопштењу Субагенти Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести