Ђорђевић: За два месеца без посла остало више од 15.000 људи

БЕОГРАД: Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је од увођења ванредног стања до 10. маја без посла у Србији остао 15.401 грађанин.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он је на конференцији за новинаре после 96. седнице Социјално економског савета у Влади Србије новинарима рекао да је према подацима ПИО фонда на дан увођења ванредног стања у Србији порезе и доприносе уплаћивало 2.117.196 милиона грађана, а подаци од 10. маја показују да их има 2.101 290.

Према тој рачуници је 15.401 грађанин изгубио посао.Навео је да је НСЗ изнела своје податке и додао да је у сарадњи са Светском банком започета реформа НСЗ, те да ће се тим послом наставити за око месец дана.Министар Ђорђевић је казао и да је пре девет дана почео са радом е Водич о правима запосолених и да је у том периоду 11. 286 радника проверило свој статус.

Он је такође позвао све раднике да јавно укажу и обрате се инспекцији рада ако постоји кршење прописа или ако им је неко право полодавац ускратио.Истиче да је поред казни важно и то што ће бити изложени јавној осуди сви који се оглушују о препоруке и прописе.Упитан о појави корона вируса и смртним исходима корисника у геронтолошким центрима, Ђорђевић је казао да је током јучерашњег састанка са представницима Светске здравствене организације изнета оцена да су у Србији предузете адекватне мере.

Истакао је да све социјалне установе имају обавезу да достављају податке и да ће се када све прође бити направљена анализа како би се видело да ли је одговор на ову кризу био одговарајући.„Трудио сам се да свој посао радим одговорно, проживљавао сам сваку ситуацију, безброј је непроспаваних ноћи, свака смрт је неповратна и нормално да осећате одговорност“, рекао је министар и додао ће свако ко није поштовао прописе и мере одговарати.

Истиче да су мере правовремено донете у договору са струком, а у циљу да се заштити популација у геронтолошким центрима која је уједно и најосетљивија.На данашној седници СЕС-а за новог председавајућег савета изабран је председник УГС Независност Зоран Стојиљковић.

Ђорђевић је захвалио социјалним партнерима истичући да му је циљ у протеклом периоду био да се социјални дијалог подигне на виши ниво и отворено разговара о свим темама и проблемима како би се дошло на најбољих решења.Надам се да ће мој заменик такође допринети томе да дијалог подигнемо на још виши ниво, поручио је Ђорђевић.

Стојиљковић је рекао да ће покушати да достигне све ово за шта се министар током председавања руководио, а то је, додао је пријатељски тон, уважавање саговорника и толеранција.Истакао је да би било важно да се у мере помоћи које је Влада Србије определила укључе и такозвани фриленсери који немају практично никакве уговоре о раду.

Навео је да ће се прави ефекти мера видети тек на јесен, крајем октобра и новембру.„Ове мере потрајаће до јесени јер су фокусиране на три месеца и то јесте зауставило једну пандемију отпуштања али то неће бити довољно за секторе који се неће скоро опоравити“, рекао је Стојиљковић и додао да није јасно зашто су се у „узимање минималца упустиле и неке НВО“.

Он је истакао да постоје делови индустрије који се неће оправити до краја године, попут сектора услуга, туризам…

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је да је ситуација са корона вирусом показала да је важно да се више средстава у наредом периоду одвоји за секторе попут здравства додајући да су медицински радници поднели највећ терет кризе и да га још увек подносе.

Истиче да су и радници у трговини којих има око 200.000 радили практично све време те да би било важно да им се омогући да не раде недељом, и да би то била нека врста захвалности према њима, који су такође били изложени великим ризицима.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић указао је да су са становишта послодавачког сектора све одлуке које је доносио штаб и надлежни током кризе биле на добробит радника и предузећа.Важно је да имамо стабилан финансијски и привредни систем, да су углавном сачувана места , али чека нас тежак период и не смемо се опуштати, рекао је Ненезић.

Он је говорећи о 100 евра помоћи грађанима рекао да је став Уније пoслодаваца да би било боље да су средства подељена у форми ваучера како би се слила у домаћу потрошњу.Рекао је и да послодавци нису задовољни тиме што су већа предузећа изопштена из бенефиција и додао да је дата и иницијатива да се од јануара наплата ПДВ спроводи по наплаћеној реализацији.

EUR/RSD 117.5675
Најновије вести