Повећан кредитни рејтинг Србије

Одлука рејтинг агенције „Standard and Poor’s“ о поправљању кредитног рејтинга за дугорочно задуживање је још једна потврда резултата које постижемо на унапређењу макроекономских перформанси и инвестиционог амбијента, а тиме и изгледа наше економије, саопштила је Народна банка Србије.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Агенција „Standard and Poor’s” повећала је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути са „ББ-” на „ББ”, уз стабилне изгледе за његово даље повећање.

Према оцени агенције, одлука о повећању кредитног рејтинга опредељена је знатним поправљањем фискалних резултата, повољним изгледима за стабилан економски раст и смањењем спољне неравнотеже, саопштено је из Кабинета гувернера Народне банке Србије.

Агенција истиче и очување ценовне стабилности и повољна кретања у банкарском сектору као важне факторе повећања кредитног рејтинга Србије. Истиче се и да је вишегодишњи период ниске и стабилне инфлације резултирао јачањем кредибилитета Народне банке Србије.

Агенција указује и на значајно смањење учешћа проблематичних кредита, које је подржано мерама и активностима НБС и Владе. У извештају је позитивно оцењено и повећање кредитне активности у 2017, а осим тога наведено је  да се може очекивати додатно убрзање њеног раста захваљујући одлукама НБС да додатно смањи референтну каматну стопу у септембру и октобру. Истиче се и да су посебна дијагностичка испитивања активе банака које је спровела НБС, потврдила да је банкарски сектор адекватно капитализован и ликвидан.

У домену фискалних кретања, агенција „Standard and Poor’s" констатује да су остварени резултати знатно бољи од планираних, а да је фискална консолидација спроведена чврстом контролом трошкова и повећањем наплате пореских прихода уз убрзање економског раста. Истичу и да је захваљујући овим резултатима јавни дуг смањен и да се налази на стабилној опадајућој путањи, наводи се у саопштењу.

Агенција оцењује да ће Србија и у наредним годинама имати стабилан привредни раст, као и да постоји простор за његово убрзање по основу даљег спровођења структурних реформи, што ће, према њиховим речима, бити подржано и наставком процеса придруживања ЕУ.

Констатују се и позитивни трендови на плану смањења спољне неравнотеже, где се у први план истиче снажан раст извоза роба и услуга као кључни фактор смањења дефицита текућег рачуна. Агенција наводи и могућност да у наредним годинама текући дефицит буде и нижи од пројектованог, имајући у виду снажан и диверсификован прилив СДИ, који ће, и према њиховој оцени, и у наредним годинама бити више него довољан да у целости покрије дефицит текућег рачуна. Према подацима које је изнела ревизорска агенција, дефицит државе се смањио на 1 одсто БДП у 2017. години у поређењу са 6,6 одсто БДП у 2014. години. Такође, уочава се и позитиван тренд у спољној трговини.

Агенција процењује да ће дефицит текућег рачуна платног биланса, који је у периоду од 2011. до 2014. године у просеку износио 8,7 одсто БДП, бити у просеку на нивоу од 4,1 одсто БДП у периоду од 2017. до 2020. године, чему ће највише допринети постојећа страна улагања у производне делатности, као и побољшање конкурентности у производном сектору и сектору услуга, наводи се у саопштењу.

Имајући у виду остварене резултате, Агенција оцењује да постоје стабилни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга Србије, наводи се у саопштењу НБС. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести