Процедура за одлагање пореза и доприноса врло једноставна

БЕОГРАД: Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић оценио је данас да је процедура за одлагање пореза и доприноса у приватном сектору, у оквиру пакета економских мера за помоћ српској привреди, врло једноставна и да ће привредници већ овог месеца моћи да искористе ту погодност.
vlahovic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"То је врло похвално", истакао је Влаховић у изјави за Танјуг.

Каже да је слично и са исплатом минималних зарада за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, пошто се по аутоматизму и једноставним попуњавањем пореске пријаве и слањем рачуна и назива банке, на који стредства треба да легну, уплаћује износ на најједноставнији начин.

Влаховић додаје да је управо то био један од захева привредника, то јест да не пролазе кроз беспотребне и дуге формалне процедуре, пре него што провреднци не осете бенефите тих мера.

"Уплата минималца би могла да крене чак и раније и верујем да ће влада учинити све да та исплата не буде до 15. маја него знатно раније, пошто су резерве ликвидности поготово у овом сектору предузетника, микро, малих и средњих предузећа готово на самом крају", истакао је он.

Такође, оцењује да је висина средстава које се одобравају преко Фонда за развој добро одмерена и додаје да је очигледно да је годишњи обрт представљао основ за дефинисање вредности кредита.

Јако је важно, наводи, да те кредитне линије буду брзо обрађене и да та ликвидност из Фонда за развој буде брзо спуштена ка микро, малим и средњим предузећима и предузатницима, јер су они у протеклих месец дана прилично исцрпели властиту ликвидност.

Због тога је неопходно да дистрибуција тих средстава иде брзо, додао је он.

Влаховић каже да, са друге стране, треба водити рачуна да потенцијални неенаплативи кредити буду контролисани односно да износ ненапалтивих кредита не прелази проценат већи од 24 одсто.

"Са друге стране идуће недеље ћемо добити прецизнији увид у функцконисање гантне шеме, то јест за ове две млљарде евра које ће се пласирати преко пословних банака. Добро је да пословне банке већ сада комуницирају са својим клијентима и моја је препорука да се гарантна шема не односи само на новоодобрене кредите".

Влаховић сматра да би погодности које нуди гарантна шема и погодности које дају пословне банке кроз кредите који ће бити пласирани из гарнатне шеме коју формира држава Србије требало да се користе и за рефинансирање неких постојећих обавеза.

"И то код оних клијената који су до кризе уредно плаћали све своје обавезе, порезе и доприносе и редовно исплаћивали плате, али и због чињенице да је дошло до прекида пословања од средине марта ове године, који ће трајати вероватно до маја, пошто нису у стању да надаље по вишим условима отплаћују своје обавезе према банкама", каже Влаховић.

Додаје да би и тај део новоодобрених кредита, дакле кредита за рефинансирање, требало да буду упућени преко гарантне шеме.

"Са друге стране, мислим да порезе на добит треба изузети из аутоматског кредитирања и коришћења погодности као што је одлагања пореза и дооприноса и уплате минималца на рачун предузећа. Зато што је порез на добит односно аконтација пореза на добит обрачуната на основу претходног остварања, а то је остварења из 2019. године".

Додаје да је сасвим евидентно да ће највећи број предузећа у Србији имати далеко мању добит у односу на прошлу годину, ако је у опште буде и имала.

Зато би било апсордно, како каже, да предузећа наставе да плаћају до краја године порез на добит по износима који су дефинисано на основу прошлогоодишњег остварења.

Напомиње да ће предузећа моћи да користе тај порески кредит од 2021. и 2022. године, али да је њима већ сада ликвидност преко потребна.

"За нека предузећа која би се евентуално одлучила да само користе ту меру - одлагање плаћаја пореза на добит, у том случају, не би морало по аутоматизму да се примењују и друге мере које се односе на одлагање других пореских обавеза и доприноса на зараде и уплату минималца", закључио је Влаховић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести