Рајанер: Отказ за 15 одсто запослених, плате мање за 20 одсто

ДАБЛИН: Авиокомпанија Рајанер најављује отпуштање 15 одсто запослених како би смањио трошкове током епидемије корона вируса, пренео је Ројтерс.
rajaner avion
Фото: pixabay.com

Директор те лоукост компаније тврди да рад пуним капацитетом неће бити могућ до 2021. године, и да ће Рајанер бити принуђен да се такмичи са авиопревозницима који ће добити милијарде државне помоћи.

Директор Рајанера Мајкл О'Лири је у интервјуу за Ројтерс изјавио да ће компанија изаћи јача из борбе са овом кризом, као и да су преговори око цена са Боингом око већ реализованих и будућих наруџбина у току.

Садашње прогнозе директора Рајанера знатно су мање оптимистичне него пре две недеље, када је О''Лири сматрао да би потражња могла да се повећа у касно лето, као и да би 2021. године компанија могла да надокнади губитке. Сада он сматра да ће за нормализацију пословања бити потребне две до три године и напомиње да ће се компанија сада такмичити са другим авиопревозницима који су добили гигантске суме државне помоћи.

Директор Рајанера очекује да ће капацитет летова у јулу износити 40 одсто, као и да ће се попети у августу на 60, пре повратка у школе које ће означити крај сезоне. Он такође тврди да ће компанија до краја марта 2021. године превести сто милиона путника уместо предвиђених 154.

Рајанер ће следеће недеље отпочети консултације са синдикатима око отпуштања 3.000 радника и смањења плата за 20 одсто, према документу послатом пилотима запосленим у овој компанији датом на увид Ројтерсу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести