Бритиш ервејз најавио 12.000 отказа

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН: Због колапса авио саобраћаја услед пандемије корона вируса, руководство компаније Бритиш ервејз најавило је велика отпуштања, пише британски Гардијан.
britis ervejz
Фото: pixabay.com

Алекс Круз, извршни директор компаније Бритишервејза који запошљава 42.000 људи, обратио се данас свим запосленима и најавио да због пословне ситуације и опстанка компаније око 12.000 људи мора бити отпуштено.

Круз је предочио да Бритишервејз не може у недоглед да прима помоћ државе за запослене, већ мора да се прилагођава новом режиму редукованог пословања.

Круз је рекао да је обавестио и владу и синдикате о смањењу броја радника и најавио скоре консултације са запосленима и синдикатима.

Авио компаније широм света су суочене са највећим изазовом до сада због увођења забране путовања, али чак и када летови буду дозвољени на снази ће остати мере социјалне дистанце што ће и надаље угрожавати рентабилност пословања у грани авио саобраћаја.

Александар де Жиниак, директор ИАТЕ, међународе асоцијације авио превозника, прошле недеље је упозорио да се авио превозници у целом свету боре да опстану.

 Готово трећина Американаца остала без посла

Готово трећина Американаца изгубила је посао или приходе због корона вируса, а талас отказа посебно је тешко погодио оне с нижим примањима, показало је најновије истраживање Галупа.

Укупно је 30 одсто испитаника у анкети Галупа навело да је епидемија негативно утицала на њихово радно место, односно на њихове финансије.

Десет одсто испитаних има статус привремено отпуштених, при чему 85 процената сматра да ће се вратити на старо радно место, показало је истраживање, објављено прошле седмице, пренела је Хина.

Четвртина испитаника навела је да су им се примања смањила, а сваки шести ради краће него пре.

Међу онима с нижим примањима трајно је без посла остало четири одсто испитаника, док је таква судбина задесила два одсто у укупном броју испитаних, показује истраживање.

Међу онима с годишњим примањима нижим од 36.000 долара отпуштено је 14 одсто, а њих 32 одсто остало је без прихода.

Галупова анкета спроведена је путем Интернета од 13. до 19. априла на случајном узорку од 5.725 пунолетних грађана САД.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести