Расту цене нафте због тензија с Ираном

ЛОНДОН: Цене нафте су 8. јула порасле услед ескалације напетости око иранског нуклеарног програма, али и због бољих података о запослености у САД него што се очекивало.
н
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса северноморске нафте типа "брент" порасла је за 34 цента на 64,57 долара за барел, док је америчка "лака" нафта (WТИ) поскупела за 18 центи на 57,69 долара за барел, јавља њујоршка агенција "Блумберг".

Иранске власти су најавиле да ће њихов програм обогаћивања уранијума прећи ограничење од 3,6 одсто, колико је договорено нуклеарним споразумом из 2015. године, под називом Заједнички свеобухватни акциони план.

Амерички председник Доналд Трамп, који је прошле године повукао САД из тог споразума, упозорио је званични Техеран да буде опрезан.

"Иран би требало да буде опрезан јер обогаћујете уранијум за једну сврху, а нећу да вам кажем која је то сврха. То није добро", рекао је Трамп.

Недавни инциденти у којима су учествовали нафтни танкери на Блиском истоку и заплена танкера на Гибралтару који је превозио иранску нафту, такође су утицали на скок цена нафте. 

Подршку ценама нафте пружили су и добри економски подаци из САД и извештај који је указао на снажан раст зашпољавања у јуну, наводи њујоршка агенција.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести