Реални раст БДП-а Србије 4,8 одсто у трећем кварталу

БЕОГРАД: Реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије у трећем кварталу 2019. године износио је 4,8 процента у односу на исти период прошле године, објавио је Републички завод за статистику.
porast
Фото: Tanjug

Према десезонираним подацима, БДП је у трећем тромесечју забележио раст од 2,2 одсто у односу на претходни квартал.

Посматрано по делатностима, у трећем кварталу је на годишњем нивоу значајан реални раст бруто додате вредности забележен у сектору грађевинарства, чак 34,7 посто, затим у сектору информисање и комуникације (7,7%) и у трговини на велико и мало и поправкама моторних возила, саобраћају и складиштењу и услугама смештаја и исхране, (5,4%).

Када је реч о агрегатима употребе бруто домаћег производа, издаци за финалну потрошњу домаћинстава су у трећем кварталу повећани за 3,1 одсто на годишњем нивоу, издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) за 2,3, а издаци за финалну потрошњу државе за 4,6 процената.

Бруто инвестиције у основна средства су забележиле раст од 17,3 одсто, извоз робе и услуга за10,2 одсто, и увоз робе и услуга за 11,4 процената, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести