Рестрикција неће бити, али ћемо морати да штедимо

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да ће се држава изборити колико год може да обезбеди довољене количине топлотне и електричне енергије, али је упозорила да ће морати да се штеди, јер се велики новац из буџета даје на увоз енергије и поновила да упркос томе рестрикција неће бити.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

"Дали смо рок до 15. септребмра да планови штедње буду направљени и по свим нашим проценама јавна предузећа и државне установе могу да уштеде до 15 одсто енергије", рекла је она за РТС.

Додала је како нису дати нереални циљеви штедње, али је навела да ће реализација тих планова морати да буде контролисана и да се зна шта ће да се ради уколико буде неких проблема.

"Морамо да схватимо да није више ствар у томе да ли смо предузеће или индивидуална домаћинства, морамо да покушмо да снизимо потрошњу, јер велики новац дајемо за то. Ноћас смо увезли 5,6 одсто наше потрошње, односно 4,4 гигавата и 1,3 милиона евра смо то платили", нагласила је министарка енергетике.

Истакла је да је Србија једина држава која се определила на потпуно другачији начин штедње у односу на већину европских земаља које прете санкцијама.

"Ми смо дали препоруке, али смо рекли да ћемо финансијски стимулисати оне који су овог месеца потрошили мање струје него истог месеца прошле године. Чекамо да Министарство финансија са ЕПС-ом следеће недеље изађе са одређеним резултатаима", рекла је она одговарајућои на питање када ће се знати како ће становништво бити стимулисано уколико штеди струју.

У вези са кваром багера на ЕПС-овом површинском копу, она је рекла да је тај багер иначе требало да иде на ремонт и да је сва опрема у том предузећу стара.

"Багер је требало да крене у ремонт следећег дана. Тај један дан је једини који багер није радио због невремена. ЕПС је иначе почео ремонте својих термокапацитета, јер та опрема је стара, багер је стар 27 година", рекла је Михајловић.

Додала је да је ЕПС спреман за зиму онолико колико може да буде у датим условима, с обзиром на то да инвестиција нема и да се све свело само на одржавање.

Министарка је рекла да су топлане углавном спремне за грејну сезону, али да треба набавити још одређене количине мазута као заменског горива за случај да дође до неких проблема са снабдевањем гасом.

"Ми смо спремни колико год можемо да будемо спремни. Мазута имамо за преко 100 дана, ТНГ-а такође, бензина и дугих деривата за преко 60 дана. Са друге стране кризни планови постоје, јер колико год ми планирали, увек постоје неке ствари које могу да дођу споља. Цене су огромне, не зна се шта ће се дешавати на европском тржишту", упозорила је Михајловић.

Упитана за снабдевеност тржишта пелетом одговорила је да су инспектори обишли 77 локалних самоуправа и око 270 привредних субјеката, као и све произвођаче пелета.

"Од 44 продавца, код њих 25 има довољних количина пелета, код њих седам или осам се чека следеће недеље. Биће пелета довољно, готово 70 одсто грађана који се греју на пелет су га већ обезбедили", нагласила је Михајловић.

Поновила је да држава не прави палнове рестрикције струје, без обозира на то што се у неким европским земљама оне најављују.

"Изборићемо се колико год можемо да обезбедимо довољне количине топлотне и електричне енергије", истакла је министарка.

За Меморандум који се Србија потписала са Албанијом о енергетици током самита држава Отвореног Балкана је рекла да служи да се повежемо с регионом и да у будућности будемо гасно много стабилнији него што смо данас.

"То треба да нам обезбеди да будемо део једног озбиљног пројекта изградње терминала за ЛНГ који ће имати капацитет од око пет милиијарди кубних метара годишње. Ми смо данас око нафте и гаса много нестабилнији", оценила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести