Рубља пала према долару и евру после смањења кључне камате

МОСКВА: Руска рубља је данас наставила пад започет у четвртак, након што је централна банка смањила референтну камату и наговестила да предстоји њено даље снижавање и ублажавање мера контроле капитала.
rublja pix
Фото: Pixabay.com

Ове поруке руске централне банке су, заједно с потенцијалним неизмиривањем обавеза Русије везаних за спољни дуг, повукле наниже руску валуту.

Рубља је ослабила данас према долару на Московској берзи за 2,1 проценат на 66,63 рубаља за долар, што је њен најнижи курс у последњих више од две недеље. Пре само два дана, рубља је достигла најјачи ниво према америчкој валути од фебруара 2018. године, од 55,80 рубаља за долар, преноси Ројтерс.

У односу на евро, рубља је пала данас за 4,4 посто на 70,99 рубаља, удаљивши се знатно од седмогодишњег максимума од 57,10 рубаља за евро забележеног у среду.

Министар економије Максим Решетњиков изјавио је у четвртак да раст рубље, који је изазвао забринутост власти због негативног утицаја на извозне приходе буџета, чини руску робу неконкурентном у иностранству.

Он очекује да ће обавезни део девизног прихода који извозници морају да конвертују у рубље бити сманен са садашњег нивоа од 50 посто.

Пажња тржишних актера усредсређена је сада на руску Националну депозитарну агенцију за поравнање (НСД), која је обећала да ће данас платити камате у вредности од 71,25 милиона долара и 26,5 милиона евра на две еврообвезнице.

Ова плаћања су најављена упркос томе што је Вашингтон одлучио да Русији не продужи ексклузивну дозволу која је истекла 25. маја, а која би земљи омогућила да настави да исплаћује обавезе према страним инвеститорила који су уложили у њене државне обвезнице без обзира на санкције уведене због војне акције Москве у Украјини.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести