Руф: Веће плате можда у 2018.

БЕОГРАД: Представници мисије ММФ и Владе Србије разговараће о повећању плата тек крајем године, а до евентуалног повећања могло би да дође 2018. године, рекао је за Н1 шеф мисије ММФ у Србији Џејмс Руф.
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Тиме ћемо се позабавити у контексту буџета за 2018. годину. Током протеклих година имамо добар учинак у погледу јавних финансија и има смисла поделити неке од тих бенефита са запосленима у јавном сектору, али то треба да буде у вези са реалним растом привреде, рекао је Руф.

Према његовим речима, кључно питање је транзиција са јавног сектора на привреду са динамичним и снажним приватним сектором.

С тим у вези, он подсећа да је у приватном сектору запослено милион и по људи, док у јавном сектору ради око 800.000 грађана, уз 1,7 милиона пензионера, чија примања такође треба финансирати.

Када имамо бржи раст, могуће је покрити повећана издвајања у јавном сектору, објаснио је Руф.

Када су у питању јавна предузећа, која се често оцењују као „рак рана“ српске привреде, шеф мисије ММФ каже да су у некима ризици и дугови обуздани, а да нека треба приватизовати.

Међу ова друга набраја Азотару, Галенику, РТБ Бор и Петрохемију и додаје да су то јавна предузећа која праве проблеме у буџету.

Када је у питању приватизација компанија каква је Електропривреда Србије, Руф каже да је то друга врста предузећа и да је питање да ли је њихова приватизација реална.

Говорећи о инвестицијама, Руф је оценио да су изгледи за улагање у Србији бољи и стога ММФ очекује више страних, али и домаћих инвестиција.

Видимо значајно побољшање у односу на консултације од пре две године. Поново постоји привредни раст, фискална ситуација се значајно поправила, а проблематични кредити и незапосленост се смањују, указује Руф, али додаје да Србија и даље остаје место на којем није лако пословати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести