СМАТСА: Нема потврде да ће Приштина преузети ваздушни простор

БЕОГРАД:  Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА саопштила је данас да не располаже информацијом да ће Приштина, како њени званичници наводе, у наредним недељама преузети контролу над доњим ваздушним простором.
avion/pexels.com
Фото: pexels.com

"СМАТСА не располаже информацијом да ће у року од неколико дана или седмица доћи до промене аранжмана у вези са пружањем услуга контроле летења у региону", речено је Танјугу у Контроли летења Србије и Црне Горе поводом навода косовског министра Паља Љекаја да Приштина током јануара прузима контролу над доњим ваздушним простором, док ће горњим - оним изнад 7.000 метара и даље управљати Мађарска. 

СМАТСА наводи да више од 15 година трају процеси у циљу нормализације одвијања ваздушног саобраћаја у региону и да у оквиру својих надлежности заједно са другим институцијама Србије, учествује у тим процесима.

"Косово није члан међународне организације цивилног ваздухопловства ИЦАО, нити су власти у Приштини, као и њихов пружалац услуга контроле летења део међународних ваздухопловних организација", наводи СМАТСА и подсећа да летови за/из Приштине не користе руте које воде кроз ваздушни простор Србије.

СМАТСА подсећа да је "ваздушни простор изнад КиМ према Војно-техничком Споразуму из 1999. године у надлежности Команданта КФОР, односно НАТО".НАТО је, како додају, 2014. године делегирао пружање услуга контроле летења у горњем слоју ваздушног простора изнад КиМ мађарском пружаоцу услуга контроле летења Хунгароцонтрол. 

Према наводима Контроле летења, то је био резултат процеса вођеног у дипломатским оквирима, који је резултирао консензусом свих учесника.

"У доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и на аеродрому Приштина услуге контроле летења пржају се летовима који полећу и слећу са тог аеродрома од стране пружаоца услуга кога су формирале приштинске власти", наводи СМАТСА.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести