Србији 200 млн евра за подршку у борби против короне

ПАРИЗ/БЕОГРАД: Развојна банка Савета Европе (ЦЕБ) одобрила је зајам у вредности 200 милиона евра за финансирање здравственог сектора у циљу борбе против ширења корона вируса у Србији.
novac pare

Влада Републике Србије применила је низ мера, укључујући куповину заштитне опреме и медицинских средстава, како би спречила ширење епидемије, наводи се у саопштењу ЦЕБ-а.

Истиче се да ће зајам Развојне банке Савета Европе у форми инстумента за финансирање јавног сектора, покрити ванредне буџетске издатке изазване мерама за сузбијање коронавируса.

Финансирање јавног сектора ће подржати континуитет у пружању здравствених услуга и стабилност здравственог система, укључујући заштиту медицинског особља, каже се у саопштењу.

Биће омогућено и финансирање медицинских средстава, лекова, медицинске опреме, монитора за пацијенте и тестова за корона вирус.

Фокус финансирања јавног сектора је на унапређењу снабдевања болница заштитном опремом као што су епидемиолошке и хируршке маске, дезинфекциона средства и заштитна одећа.

Развојна банка Савета Европе већ подржава здравстени сектор у Србији кроз неколико постојећих пројеката.

Банка је недавно одобрила кредит од 54 милиона евра за нову дечију болницу у Тиршовој, као и инвестицију од 200 милиона евра за финансирање здравствене инфраструктуре широм земље.

С најновијим кредитом, текуће инвестиције Развојне банке Савета Европе у Србији ће достићи скоро милијарду евра.

Здравство је приоритетан сектор финансирања за нашу институцију и до сада смо имали одличну сарадњу са Србијом.

Избијање епидемије вируса корона захтевало је додатна улагања у ову област а Банка је брзо одреаговала да подржи земље чланице. Зајам који је одобрен Србији део је наших напора да се заједнички боримо против ове епидемије, изјавио је гувернер Развојне банке Савета Европе, Ролф Вензел.

Министар финансија Синиша Мали захвалио је Развојној банци Савета Европе на овој подршци, а новац ће, како је рекао, бити искоришћен на прави начин и обезбедити да наши медицинари буду добро снабдевени.

Нажалост, и наша земља, као и цео свет, суочила се са последицама вируса корона, али уз одлучне и правовремене мере, успевамо да се изборимо да из ове кризе изађемо са што мање последица, рекао је Мали, наводи се у саопшетњу ЦЕБ-а.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести