Светска банка помаже у отклањању последица епидемије

ВАШИНГТОН: Светска банка одобрила је јуче иницијални глобални пакет до две милијарде долара за превазилажење кризе изазване пандемијом корона вируса
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Пакет ће 25 земаља широм света, укључујући и оне из Европе и централне Азије, моћи да добију и користе по хитном поступку.

Поред тога, како је одлучио Одбор извршних директора Светске банке, неколико земаља у региону добија подршку главног светског кредитора путем других начина финансирања, укључујући рано повлачење или преструктурирање постојећих пројеката и кредита.

“Земље широм Европе и централне Азије, као и у другим деловима света, суочавају се с ванредном здравственом ситуацијом која има непосредне социјалне и економске импликације и каква није виђена у скоријој прошлости,” рекао је потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер.

Како је саопштила Банка, у овом тренутку, више од десет земаља широм региона Европе и централне Азије разговара о пројектима са Светском банком како би се ублажиле и решавале последице пандемије вируса COVID-19.

“Веома тесно сарађујемо са владама широм региона како би се свео на најмању могућу меру губитак људских живота, ојачали здравствени системи и ублажио утицај на економију,” рекла је новоименована потпредседница за Европу и централну Азију Ана Бјерде.

Она је истакла да овај први финансијски пакет "представља непосредан напор да се спасу животи данас а, у наредним фазама, да се заштите радна места и егзистенција људи у будућности.”

До овог тренутка, одговор Светске банке на пандемију вируса COVID-19 у Европи и централној Азији обухватио је следеће земље:

Таџикистан - 11,3 милиона долара хитног финансирања помоћи да се прошире капацитети за интензивну негу кроз набавку опреме и материјала, и обуку, као и подршку координацији у комуникацији са јавношћу. Најугроженија домаћинства биће такође заштићена путем привремене социјалне помоћи.

Киргиска Република - 12,15 милиона долара хитног финансирања помоћи ће да се изађе у сусрет непосредним потребама здравства, укључујући набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и тестова, као и опреме за јединице за интензивну негу. Поред тога, девет милиона долара се преусмерава у оквиру текућег Пројекта за унапређење отпорности у Киргизији ради набавке 15 потпуно опремљених возила хитне помоћи, мобилне опреме за тимове за брзо реаговање и личне заштитне опреме за здравствене раднике у непосредном контакту са болесницима.

Румунија - Повлачење око 441 милиона долара помоћи ће земљи да повећа обухват примарном здравственом заштитом, пре свега угрожених група становништва, и да унапреди ефикасност потрошње на здравство.

Казахстан - 10 милиона долара помогло је да се набави 236 респиратора, неопходних за лечење све већег броја људи са потврђеном COVID-19 дијагнозом у регионима Казахстана, и постоје планови да се обезбеди додатно финансирање за још 123 респиратора.

Јерменија - три милиона долара користи се за финансирање набавке опреме за интензивну негу и личне заштитне опреме за здравствене раднике у непосредном контакту са болесницима како би се подржали напори у лечењу тешких акутних респираторних инфекција међу људима са потврђеном COVID-19 дијагнозом.

Такође, Група Светска банка реализује хитан пакет вредан 15 милијарди долара у циљу јачања хитног реаговања на пандемију вируса ЦОВИД-19 у земљама у развоју и скраћења времена потребног за опоравак, који укључује обезбеђивање финансирања, савете у погледу политике и техничке помоћи како би се помогло земљама да изађу на крај са здравственим и економским последицама пандемије.

"Како је земљама потребна шира помоћ, Група Светска банка ће обезбедити до 160 милијарди долара током периода од 15 месеци како би се заштитили сиромашни и угрожени, подржала привреда и подстакао економски опоравак", додаје се у саопштењу Банке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести