СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕНЕРГЕТСKУ ЕФИКАСНОСТ ДОМАЋИНСТВИМА ВЕЋ ТОКОМ ОВОГ МЕСЕЦА Ђедовић Хандановић: Ускоро и за јавне зграде широм Србије

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић присуствовала је данас почетку извођења радова на енергетској санацији Завода за унапређење образовања и васпитања и најавила да ће држава већ током овог месеца наставити да даје субвенције за енергетску ефикасност домаћинстава, а врло брзо и за јавне зграде широм Србије.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Она је рекла да ће цео објекат Завода за унапређење образовања и васпитања у потпуности бити саниран, а радови готови у новембру ове године.

"Биће урађена термоизолација зидова и кровова, биће реновирана фасада. Такође ће бити инсталиран централизовани систем за хлађење, па на фасадама више неће бити клима уређаја", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, потребно је да се више води рачуна о објектима који су у јавном власништву и коју су под заштитом, као што је случај са Заводом.

"Такође, биће уведени сензори на прозорима да клима не ради када су прозори отворени, постојаће нови вентили на радијаторима и такође ће свуда бити инсталирана лед расвета", поручила је министарка.

Према њеним речима, ово је прва зграда јавних објеката и централних власти која је почела са реновирањем од укупно 26, које ће бити реновиране у наредном периоду.

"Драго ми је што ћемо људима у Заводу за унапређење образовања и васпитања омогућити боље и пријатније услове за рад, а пре свега што ћемо само Заводу омогућити велике новчане уштеде, око 10.000 евра на годишњем нивоу", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, санацијом ће се обезбедити смањење емисије угљен-диоксида за 45 одсто.

"План нам је да пре специјализоване изложбе Експо завршимо санацију око 50 одсто зграда централне власти", истакла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је за наредни период најавила уговарање радова за остале објекте за које техничка документација спремна или је у завршетку.

"Ту пре свега мислим на Завод за интелектуалну својину, Дирекцију за мере и драгоцене метале, Управу за пољопривредно земљиште, Национални савет за координацију сарадње са Русијом и Кином, као и зграде министарства, државне управе и локалне самоуправе, укључујући и зграду Министарства рударства и енергетике", казала је министарка.

Повећање енергетске ефикасности је, како каже, главни циљ владе и министарства.

Стални представник Програма Уједињених нација за обнову и развој (УНДП) Јакуп Бериш истакао је да ће на овај начин емисија гасова са ефектом стаклене баште смањити за готово 45 одсто, што значи да ће се годишње уштедити 36 тона угља из Колубаре.

"Ми као УНДП желимо да се захвалимо министарствима. То је њихова визија, ово је њихов подухват. Ми смо ту да сарађујемо и пронађемо решења, посебно када се ради о решењима финансијске природе, као што је рецимо сада ова сарадња са Развојном банком и Саветом Европе", поручио је Бериш.

Заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева рекла је да је њихов фокус на санацији зграда у образовном, здравственом и социјалном сектору

"Прошле године ЕУ је подржала водећу иницијативу са грантом од 20 милиона евра за реновирање кампуса техничког факултета у Београду. Европска унија обезбеђује 26 милиона евра бесповратних средстава за реновирање зграда у оквиру овог програма", поручила је Халачева.

Вицегувернер Развојне банке Савета Европе Томаш Бочек рекао је да су они у протеклих десет година одобрили 19 зајмова за Владу Србије у укупном износу од милијарду и по евра.

"Реновирање ових зграда у циљу енергетске ефикасности може да доведе до великих новчаних уштеда, како за владу тако и за пореске обвезнике", поручио је Бочек.

Директор Завода за унапређење образовања и васпитања Златко Грушановић истакао је да је та зграда скоро 60 година камен темељац образовања и захвалио се присутнима на започетом пројекту.

"Ово је важно због подизања свести о заштити животне околине и одрживог развоја. Захваљујем вам још једном на овом пројекту и надам се да се осећете угодно, нисмо баш много велики, ово је ипак зграда из 60-их година", поручио је Грушановић.

Радови су део пројекта "Енергетска ефикасност у зградама централне власти" у оквиру којег је планирана енергетска санација 26 зграда централне власти у Београду, а чија је вредност 40 милиона евра.

Примена мера за повећање енергетске ефикасности омогућиће смањење потрошње енергије за 30 одсто, што је уштеда приближна годишњој потрошњи енергије за објекте и јавно осветљење града са 40.000 становника.

Емисија угљен-диоксида би променом дефинисаних мера била мања за 20 одсто, односно 5.174 тона годишње.

Предложене мере су изградња соларних фотонапонских система, уградња топлотних пумпи, термоизолација зидова и кровова, замена спољне столарије, замена постојећег осветљења енергетски ефикасним, замена сплит система за хлађење централним системима, као и аутоматизација осветљења.    

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести