Табаковић: ИМА ПРОСТОРА ЗА СМАЊЕЊЕ ТРОВИНСКИХ МАРЖИ у малопродајним ланцима

БЕОГРАД: Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је данас да се уочава простор, имајући у виду динамику трговинских маржи у малопродајним ланцима у Србји, да се стопе маржи смање без угрожавања функционалности трговине.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

То би како је рекла, на представљању "Извештаја о инфлацији- август 2023",  требало да се одрази и на убрзање дезинфлације.

Табаковићева је навела да су трговинске марже групе малопродајних ланаца номинално веће у 2022. годину у односу на 2019. за 36,6 одсто.

"Стопа трговинских маржи се константно повећава и оно комулативно износи два процентна поена прихода од продаје робе, односно са 24,8 одсто у 2019, она је у 2022. години била 26,8 одсто, што са другим факторима утиче на више цене", казала је гувернерка.

Према њеним речима, повећање марже присутно је код свих пет продајних ланаца у Србији.

Табаковићева је додала и да су малопродајне цене у посматраним продајним ланцима на сличном нивоу, па се релативно бржи раст маржи у односу на конкуренте може приписати, пре свега, компаративно нижим ценама набавке.

То потврђује, истиче гувернерка, и чињеница да је промет релативно брже растао код продајних ланаца који су остварили веће повећање трговинске марже иако постоји сличност у погледу асортимана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести